Exposities en tentoonstellingen nu in Zoetermeer te zien.

7 december 2022 tot 1 februari 2023

Expositie FGZ: landschap en natuur

DRCStaut KeukenhofboschDe leden van de werkgroep landschap en natuur hebben in 2021 verschillende tochten gemaakt en daar verschillende soorten foto’s gemaakt : van macrofoto’s van de kleinste details tot weidse panoramafoto’s.

De foto’s zijn van: Cees Coers, Dirk Staut, Janine Pompe, Hetty van Dijk, Mariska Barendregt, Aad van Dijk, Chris Jacobse, Jaap Barendregt en Peter Galjé.

Alle foto’s worden tentoongesteld in eetcafé de Leyens Gondelkade 33 te Zoetermeer.

De tentoonstelling is van 7 december 2022 tot 1 februari 2023 en is vrij toegankelijk.

De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 19.00 uur en zaterdag/zondag van 11.00 tot 19.00 uur.

 tot 1 februari 2023

Expositie Yora van der Laan in woonzorgcentrum Vivaldi

EA2F8777 A676 4F6F B7E6 941DA3594215Yora van der Laan exposeert tot 1 februari 2023 met haar schilderijen op de Veranda op de 1e etage van het woonzorgcentrum Vivaldi aan de Brechtzijde 45 te Zoetermeer. De Kunstcommissie Palet Welzijn is van mening dit keer met een bijzonder talentvolle schilder te maken te hebben, die in staat is om levensechte portretten in vele kleuren weer te geven.

In haar eigen woorden vertelt zij het volgende over haar werk. “Ik heb Gilles de la Tourette en sinds mijn tics zich echt ontwikkelden rond mijn 14de heb ik mij op tekenen en later schilderen gestort. Ik schilder in acrylverf en gebruik graag de verkeerde kleuren om het juiste effect te krijgen. Ik schilder mensen die mijn oog vangen en probeer ze vast te leggen op een manier die misschien niet helemaal klopt, maar de essentie vangt. Ik gebruik ook graag textuur in mijn werk en soms bladzilver en goud. Ook teken ik in pastelkrijt wat weer een hele andere uitdaging is. Ik hou van felle kleuren en dit zult u ook zeker in mijn werk terugzien.” 

De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde expositie is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de dagelijkse openingstijden van 10.00 uur tot 17.00 uur. In overleg met Yara zijn de schilderijen te koop. Informatie hierover is op de locatie beschikbaar.

 tot en met 12 maart

Changing Perspective

2023 01 10 expositie RJ 12Kunstgarage Franx trapt 2023 af met Changing Perspective. In deze tentoonstelling kijken negen kunstenaars naar de uitdagingen die spelen in de huidige samenleving. Zij nodigen het publiek uit om door hun ogen naar de wereld te kijken en dat levert verrassende perspectieven op.

 Kunst en onderzoek komen samen in deze expositie, die samengesteld is door curator Tineke van Veen en Franx. Zo presenteren kunstenaars Renée van Oploo en Klaar van der Lippe een Zoetermeers onderzoek naar de invloed die de esthetische ambities van de stad heeft op haar bewoners. Onder meer specialisten en inwoners zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren en na te denken over wat we werkelijk wensen om ons thuis te voelen. “We delen de resultaten van ons onderzoek in een ruimtelijke installatie", vertellen Renée en Klaar. “Daarin maken we ons een voorstelling van het wonen in de directe en verre toekomst.”

Op 14 januari start de expositie Changing Perspective met een feestelijke opening van 16.00 tot 18.00 uur. De kunstenaars geven dan een toelichting op hun werk. Tegelijkertijd opent dan ook de nieuwe horecagelegenheid Kiki at Franx haar deuren, die standaard op vrijdag, zaterdag en zondag open zal zijn tijdens de expositietijden van de kunstgarage. Changing Perspective is tot en met 12 maart te zien bij kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat 1.

tot en met 1 mei 23

Expositie glaswerk van Emmy van der Veer in Vivaldi

Foto Emmy van der VeerTot 1 mei 2023 is glaswerk van Emmy van der Veer dagelijks van 10:00 tot 16:00 uur vrij te bewonderen in de vitrine op de begane grond van woonzorgcentrum Vivaldi aan de Brechtzijde 45 in de Leyens. De expositie bevat een verzameling objecten, vervaardigd uit glas, zoals schalen en vazen.

Hierbij zijn verschillende technieken zijn toegepast. Onder andere ook het ovenpersen van glas waarbij verf tussen de glaslagen wordt aan gebracht. Emmy gaat heel subtiel te werk en dit geeft haar objecten een bijzondere allure. Ook haar glazen sieraden zijn in de vitrine te bewonderen.

Na een scheikunde opleiding en een baan in de keramische industrie, heeft Emmy zelf het draaien en handvormen van keramiek opgepakt als vrije tijdsbesteding. Ongeveer 20 jaar geleden is zij vervolgens actief geworden in een min of meer aanverwant gebied, namelijk het be- en verwerken van vlakglas. Zij past daarbij diverse technieken toe zoals samensmelten, kleuren, vervormen en zandstralen. Emmy houdt er niet van om restanten te verspillen en wil deze tot het kleinste object blijven gebruiken, wat resulteert in het ontwerpen en vervaardigen van sieraden van glas. Zij doet dit om efficiënt en nuttig met haar materialen om te springen en natuurlijk ook omdat zij het leuk vindt.

Te zien vanaf 15 oktober 2022

WILD in de stad! Op safari in Zoetermeer

Op safari in de stadIn een moderne stad als Zoetermeer lijkt de natuur ver weg. Maar niks is minder waar, want ook in de stad vinden dieren en planten hun plek. Ontdek wat er bij jou om de hoek voor bijzonders leeft. En stel je voor hoe de perfecte leefomgeving eruit zou zien, waar mensen, dieren en planten samen kunnen leven.

De wilde natuur betekent alle 'spontaan' levende planten en dieren in de stad. Je eigen hond of kat en de kippen en varkens op de kinderboerderij staan er dus niet bij. Maar wel dieren zoals de slechtvalk en de egel. In de tentoonstelling ontdek je bijzondere weetjes over de dieren en planten die je in Zoetermeer kunt vinden. En ga je aan de slag om ze te helpen!

In deze kidsproof tentoonstelling kun je bijvoorbeeld de egel helpen. Hoe? Egels scharrelen 's nachts vaak door tuinen maar lopen daar tegen barrières aan zoals schuttingen. Door een kleine opening in de schutting te maken, is de egel al geholpen. Doe in de tentoonstelling de Egelsnelweg-uitdaging en help de egel de weg te vinden!

Zaterdag en zondag (weekend) 11.00 - 17.00 uur
Maandag gesloten. (NB: tijdens de schoolvakanties zijn we wel geopend op maandagen, van 12.00 - 17.00 uur)
Dinsdag t/m vrijdag 12.00 - 17.00 uur

-goede doel-