drone"Het zijn onze ogen in de lucht", zegt de brandweer. De drones kunnen mensen opsporen, dicht bij gevaarlijke stoffen komen en brandhaarden in kaart brengen. Op vrijdag 8 juni heeft de brandweer toestemming gekregen om in heel Nederland de drones in te mogen zetten bij incidenten.

Hoe kan je snel een meer afzoeken naar drenkelingen? Of vanuit de lucht zien waar de brandhaard is? En het gevaar inschatten bij een ongeval met een tankauto vol gevaarlijke stoffen? De brandweer wist het al lang. De drone zou een geweldig uitkomst bieden bij veel noodsituaties. Alleen het vliegen met een drone en dan ook nog een landelijke ontheffing krijgen is geen makkelijke route. Toch ging de brandweer deze uitdaging aan met de overtuiging dat er mensenlevens mee te redden zijn.

Op vrijdag 8 juni ontving de brandweer officieel de ontheffing om in heel Nederland de drone in te mogen zetten bij incidenten. Diemer Kransen van Brandweer Nederland zegt: "Complimenten voor al onze medewerkers die zich hier de afgelopen jaren voor hebben ingezet". Hij geeft aan dat het vliegen met een drone tijdens branden en andere noodsituaties een vak is dat je moet leren. Ook valt het vliegen met een drone onder de luchtverkeerswet en dus is contact met de luchtverkeersleiding van groot belang wanneer de 'ogen in de lucht' ingezet gaat worden.

De drone heeft een warmte camera zodat mensen snel te vinden zijn in het water. Maar ook de gewone camera's zijn erg handig. Zo kan men inzoomen op een brandhaard of een detail die belangrijk kan zijn voor het besluit hoe een incident aan te pakken.

Wanneer de drone de Zoetermeerse brandweer gaat bijstaan is nog niet duidelijk.

-advertenties-

-goede doel-