Het nieuwe vrijwilligersbeleid van de gemeente zorgde op de bijeenkomst van vrijwilligersorganisaties, georganiseerd door ZoSamen, voor veel emotie en onrust. Organisaties waren bang dat hen nu meer werk in de schoenen geschoven zou worden, door het wegvallen van een stuk coördinatie.
Half januari 2019 is er vanuit het college een plan naar de raad gestuurd waarin staat dat het vrijwilligersbeleid drastisch gaat veranderen. De ondersteuning vanuit ZoSamen zou vervallen en in ruil daarvoor krijgen organisaties die met vrijwilligers werken, meer zeggenschap. Berichten over dit voorstel van het college riep bij veel organisaties vragen op. Hierop besloot ZoSamen een bijeenkomst te organiseren. Tijdens deze bijeenkomst, woensdag 30 januari, waren dertig bestuurders aanwezig die vragen konden stellen aan de beleidsambtenaar van de gemeente. Het werd een gesprek vol emoties.
Bezuiniging
De eerste emoties kwamen bij de vraag of dit geen bezuinigingsmaatregel was. De ambtenaar gaf aan dat dit niet het geval was. De vijf ton die nu naar ZoSamen gaat, komt volgens het nieuwe plan bij de organisaties zelf terecht. De organisaties moeten dan zelf meer regelen waar het gaat om werven van en zoeken naar vrijwilligers. "Kijk en dan moeten wij dit als vrijwilligers zelf maar op zien te lossen, Wij zijn goedkoper dan betaalde krachten, dus is het een bezuiniging", sprak de voorzitter van een grote buurtvereniging.
Vooral de kleinere organisaties maken zich zorgen en geloven niet dat het zoeken, vinden en bemiddelen van vrijwilligers door hen zelf gedaan kan worden.
Juliette Meurs-Troch van Zoetermeer Vooruit was ook aanwezig bij de bijeenkomst en kan zich de zorgen en bedenkingen van de vele aanwezige (vrijwilligers)organisaties goed voorstellen. “We missen een gefundeerde reden die hieraan ten grondslag ligt, anders dan dat het bij de sportverenigingen op de voorgestelde manier lijkt te werken. Wij vragen ons serieus af waar de vrijwilligersondersteuning van Zo Samen heeft gefaald?”
Geld beter inzetten
In een reactie op de bijeenkomst laat wethouder Ingeborg ter Laak weten dat de veranderingen voortkomen uit vragen van stichtingen en verenigingen zelf. “Uit een samenspraaktraject waar 50 verenigingen aan meedoen kwam één duidelijke vraag: we willen meer zelf doen! De verenigingen, en stichtingen, wilden meer invloed op het beleid”.
Ter Laak: “Het is mijn verantwoordelijkheid om de vrijwilligersondersteuning perfect te regelen, vrijwilligers zijn essentieel voor onze stad. Door dit nieuwe plan kunnen we het geld dat beschikbaar is juist beter inzetten”. Volgens de wethouder haalt ZoSamen de afgesproken resultaten niet: “Er worden maar ongeveer 400 vrijwilligers per jaar bemiddeld terwijl we 30.000 vrijwilligers in de stad hebben, dat is te weinig. Dan is een half miljoen te veel geld voor dit resultaat, ik ben ervan overtuigd dat het een slag beter kan.” Er zijn geen klachten over de kwaliteit van de bemiddeling, maar wel over het aantal bemiddelingen. “Dat is gewoon te weinig. Met hetzelfde geld kunnen we veel meer mensen bereiken, ook nieuwe doelgroepen zoals jeugd.”
Een verenigingsondersteuner gaat bij de verenigingen en stichtingen langs om hen te helpen de werving en selectie zelf op te zetten. De ondersteuning wordt ook digitaal ingezet, om meer mensen te bereiken. Ook worden er thema bijeenkomsten en trainingen voor de verenigingen georganiseerd. “We begrijpen de onzekerheid van de bestuurders van verenigingen over deze verandering, maar zijn ervan overtuigd dat dit een goede stap is”, sluit wethouder Ter Laak af.
Lees ook ons artikel over het collegevoorstel: Nieuwe-start-vrijwilligersondersteuning