portemonneeIn de Week van het geld van 25 tot 29 maart, zijn veel leerlingen druk bezig met allerlei oefeningen om financiële zelfredzaamheid te oefenen. Maar wat als je nu als volwassene kleine of grote vragen hebt over geld? 

Geldzorgen vormen een belemmering om voluit mee te doen, mensen met geldzorgen krijgen ook vaker problemen met hun gezondheid of relatie. Als geldzorgen in een vroeg stadium aangepakt worden, voorkom je erger. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 11.000 huishoudens in Zoetermeer een risico loopt op schulden. Dit kan iedereen overkomen doordat je bijvoorbeeld je baan kwijt raakt, gaat scheiden, of een grote financiële tegenvaller krijgt. Een speciale groep zijn ouderen, als een partner overlijdt ontbreekt soms bij de achterblijvende partner de kennis om de geldzaken op een goede manier te regelen. In Zoetermeer melden zich jaarlijks ongeveer 2000 inwoners voor hulp bij geldzorgen, dus lang niet iedereen. Mensen denken vaak dat ze het wel zelf kunnen oplossen en gaan lange tijd door met het vullen van het ene gat door het andere.

 

Kom in actie

In de geldweek willen hulpverleners voorkomen dat kleine geldzorgen oplopen tot grote zorgen. De gemeente, met vele partners, kan helpen bij zorgen over geld of schulden. Er zijn bijvoorbeeld gratis workshops voor inwoners: de cursus Omgaan met geld, workshop Administratie of de workshop Weet wat je besteedt. Ook kan de gemeente advies geven, een advies in een eenmalig gesprek kan al helpen. Bij grote schulden is er een uitgebreider traject nodig voor schuldhulpverlening. Ook kan de gemeente inwoners doorverwijzen naar een partnerorganisatie zoals Schuldhulpmaatje, Humanitas Thuisadministratie of Sociale Raadslieden van Kwadraad.

Op facebook publiceert de gemeente Zoetermeer vlogs over het omgaan met geld: https://www.facebook.com/gemeentezoetermeer/videos/

-advertenties-

-goede doel-