20180619 130386Elk jaar krijgt het Zoetermeerse Noord-Aa te maken met blauwalg, wat gevaar oplevert voor zwemmers en het waterplezier behoorlijk kan verpesten. De gemeente Zoetermeer gaat al jaren de strijd aan met deze kleine plaaggeest en ook voor de komende jaren is er een aanvalsplan.

Afgelopen zomer werd de Speelvijver, het strandje speciaal voor kinderen, afgeschermd van de rest van de plas en behandeld met waterstofperoxide. Dit was een project vanuit de Academie voor Wetenschappen onder leiding van de Universiteit van Amsterdam en Arcadis. De proef wordt dit jaar niet voortgezet. Wel komen er nieuwe plannen voor de aanpak van de overlast op korte termijn en is de gemeente in overleg met het Rijnland bezig om het watersysteem opnieuw in te richten zodat de aanvoer van fosfaat (meststof voor de (blauw)algen) naar de Zoetermeerse plas stopt of in ieder geval sterk vermindert. De grote aanvoer van fosfaatrijk water naar de plas zorgt elk jaar voor de terugkerende problemen met blauwalg.

 

Plannen op korte termijn

De aanpak op korte termijn is alleen symptoom bestrijding en biedt geen permanente oplossing, de aanvoer van het fosfaatrijke water verandert immers niet. Maar op korte termijn biedt het wel een oplossing voor zwemmers. Dit jaar werd de gemeente verrast doordat de blauwalg al bij de eerste mooie dagen in mei voor overlast zorgde. “Het feit dat de blauwalg al zo vroeg in het seizoen voor kwam, is uitzonderlijk. We zien dat de blauwalgen meestal ergens in augustus de kop opsteken.” Bij de laatste meting van 11 juni was er geen sprake meer van blauwalg en werd de waterkwaliteit bestempeld als ‘goed’.


Komende zomer gaat de gemeente het kinderstrandje schoonspoelen. Dit biedt geen oplossing voor de hele zomer, maar werkt wel een paar dagen bij het mooie weer, zodat er tijdelijk kan worden gezwommen.
De gemeente onderzoekt of met schermen het hele strand kan worden afgesloten, combinatie met een eventuele peroxide behandeling. Hierbij speelt vooral de kosten en betrouwbaarheid een grote rol. Ook wacht de gemeente nog op een offerte van LG Sonic. Dit bedrijf heeft al jaren sondes in het Noord-Aa liggen die met ultrasound signalen de aangroei van algen remmen. De huidige sondes zijn echter niet sterk genoeg om de groei tegen te gaan. LG sonic heeft nieuwe sondes ontwikkeld met sterkere ultrasound signalen, die hopelijk wel sterk genoeg zijn om de algen effectief te onderdrukken.

 

20180704 130672Peroxide onderzoek

Afgelopen zomer is veel onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam naar de effecten op het ecosysteem c.q. de algen en de fauna. De proef met de schermen en waterstofperoxide werkte vorig jaar gedeeltelijk goed. De waterstofperoxide werkte effectief en heeft ervoor gezorgd dat de overlast gevende blauwalg selectief vernietigd werd. Bovendien werd bevestigd dat deze toevoeging van een uiterst kleine hoeveelheid waterstofperoxide niet schadelijk was voor de andere fauna in het water, zoals de watervlooien. Nadeel van de proef is dat de schermen die rondom het kinderstrandje lagen, erg kwetsbaar bleken te zijn, zodat er geregeld toch de overlast gevende blauwalg vanuit de plas zelf in het water van het kinderstrandje terecht kwam en weer ging groeien.

-advertenties-

-goede doel-