20190619 9703De landelijke aftrap van de eerste European Focus Day, een dag die aandacht vraagt voor woninginbraak, vond woensdagmorgen plaats in Zoetermeer. Burgemeester Charlie Aptroot, landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken opende de dag in het Stadhuis-Forum.

Samen met mascotte Harm Alarm en Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak & Heling van de politie, wees burgemeester Aptroot de aanwezigen op het belang van inbraakpreventie. Burgemeester  Aptroot: “Het aantal woninginbraken neemt af, sinds 2012 is dit aantal gehalveerd. Maar we zijn er nog niet, want woninginbraak heeft naast materiële schade ook een heel grote immateriële impact op de slachtoffers. Iemand die slachtoffer is geworden van een inbraak voelt zich vaak langere tijd onveilig in zijn eigen huis. Daarom moeten we blijven proberen dit soort criminaliteit terug te brengen naar 0”.

Sybren van der Velden lichtte toe dat er in 2018 43.000 maal werd ingebroken in huizen. “Dat is elke 12 minuten 1 inbraak!”. Hij benadrukte de 3 L’s waar inbrekers een hekel aan hebben: Licht, Lawaai en Lang werk. Bij één van deze drie factoren loopt de inbreker, die vooral snel zijn slag wil slaan, liever een eindje door.

20190619 9707  20190619 9711 

“Doe net of je bij je buren wilt inbreken”

‘Bij mij is er toch niks te halen, dus bij mij breken ze echt niet in’, is de gedachte bij veel mensen. ”Maar zo denkt een inbreker niet”, zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). “Hij gaat gewoon proberen of er wat te halen valt en let van tevoren heel goed op of er iemand thuis is of niet.” Kijk ook eens door de ogen van een inbreker naar het huis van bijvoorbeeld je buren die al wat eerder op vakantie zijn gegaan. Wat valt je dan op? Liggen er bijvoorbeeld stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat? Of leggen jullie die zelf keurig voor hen gesorteerd in het zicht op tafel. Branden er ’s avonds helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en zijn de lamellen of gordijnen ook overdag potdicht? Staat er dagen achtereen geen auto op de oprit? Zijn alle plantjes in de voortuin weggekwijnd door gebrek aan water? Allemaal signalen waaraan je als ‘inbreker bij je buren’ kan herkennen dat ze op vakantie zijn.

 

Is mijn huis wel veilig?

Bewoners kunnen zich via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  vóór 1 juli aanmelden voor een gratis Veilig Wonen Scan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). De specialisten maken dan samen met de bewoners een rondje door het huis en kunnen vaak eenvoudige tips geven om het thuis een stuk veiliger en minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers.

-advertenties-

-goede doel-