'Groen gedacht'. Het Zoetermeers Actieve leven, bezien door een groene bril. Deze week aandacht voor de manier waarop in de Ambachtenwerkplaats duurzaam wordt gewerkt mét de cliënten.
Duurzaamheid heeft twee betekenissen; de eigenschap van lang goed blijven of te blijven bestaan en het streven om verstandig met energiebronnen en het milieu om te gaan. Binnen de Ambachtenwerkplaats houden we ons bezig met duurzaamheid op verschillende vlakken die op beide betekenissen van toepassing te zijn. Wekelijks zie ik als projectleider van de Ambachtenwerkplaats veel verschillende mensen binnenkomen. Vaak vraagt men mij, hoe komen deze mensen bij jou? Hieronder het verhaal van Leonie.
Help, alles tegelijk kapot!
De wasmachine is kapot. Het is weer zo’n week. Gisteren een scheur in mijn trui en mijn band is lek. Hoe gaan we dit nu weer oplossen? Misschien biedt Google een antwoord. Met de zoekterm ‘banden plakken Zoetermeer’ zou het moeten lukken. Ik wil niet veel geld uitgeven aan de reparatie. Eigenlijk zou ik ook zelf mijn band moeten plakken maar ik weet niet hoe dat moet. Google leidt mij naar de Ambachtenwerkplaats. Hè, daar wordt een workshop fietsen repareren aangeboden. Ik ga eens bellen.
Je fiets repareer je zelf bij de Ambachtenwerkplaats |
Ik mag meteen langskomen. Tijdens een kennismakingsgesprek klaag ik steen en been over ‘mijn ongeluksmomenten’ van deze week. Mijn trui kan ik weggooien en hoe weet ik nu wat voor nieuwe wasmachine ik moet kopen? Er wordt mij verteld welke mogelijkheden de Ambachtenwerkplaats biedt. Ik kan hier niet alleen mijn band leren plakken, ik kan hier ook mijn trui leren repareren! Dat is gaaf, ik ga niks meer weggooien, ik ga het zelf leren maken! In het kader van duurzaamheid vind ik dit ook fijn, altijd goed om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Maar nu alleen nog dat puntje van die wasmachine. Zelfs daar is iets voor. Een energieparty. Dat klinkt grappig. Een soort tupperware-party waarbij je bewuster leert omgaan met energie, energieverbruik en waar je tips krijgt over de elektrische apparatuur in je huis. Over twee weken kan ik aanschuiven.
Een hoop geleerd!
Ik heb een hoop geleerd van de vrijwilliger Duurzaam die de energieparty verzorgt. Ik ga nooit meer mijn telefoonoplader, na gebruik, in het stopcontact laten zitten. Ook dat kost stroom en geld! Deze en de andere tips gaan mij geld besparen! De consulent duurzaam kan ook bij mij thuis langs komen voor een energiescan. Dan wordt er gekeken naar haalbare energiebesparende maatregelen, dan kan ik energiezuiniger gaan wonen. Ook krijg ik tips voor de aanschaf van mijn nieuwe wasmachine.
Dit is het verhaal van Leonie.
*Leonie is een fictieve naam
'Groen gedacht' wordt afwisselend geschreven door meerdere mensen met liefde voor de groene stad, deze week door Femke Boerkamp, projectleider Ambachtenwerkplaats Piëzo.
Reacties en suggesties graag richten aan