De Zoetermeerse gemeenteraad wil dat er een betere regeling komt voor de samenspraak tussen gemeente en burgerij over nieuw beleid en projecten. Dat wil het college van B&W ook, maar de raad deed er in zijn vergadering van maandag 23 september 2019 nog een schepje bovenop.
Zo wil de raad nu snel zicht op een nieuwe Kadernota Samenspraak met een nieuwe Samenspraakverordening. Daarin moet in elk geval sprake zijn van een ‘gouden standaard’ voor samenspraakbijeenkomsten met vaste regels voor onder meer de communicatie, de locatie, de presentatie en de onafhankelijkheid van de gespreksleider (voorstel van vooral VVD en PvdA, uiteindelijk gesteund door een meerderheid van 19 van de 35 aanwezige raadsleden).
Het college beloofde op korte termijn met die stukken te komen en uiterlijk eind oktober 2019 daarvan het tijdpad te bepalen.
De gemeenteraad legde als belangrijke uitgangspunten van die stukken onder meer vast:
- samenspraak moet ‘altijd’ (voorstel college) maatwerk zijn;
- het hoeft niet alleen te gaan over de voorbereiding van nieuw beleid maar samenspraak kan ook over situaties “waarbij naar het oordeel van de gemeenteraad of het college vanuit de samenleving een duidelijke behoefte aan samenspraak bestaat”;
- het college moet voor elk samenspraaktraject ‘altijd’ (27 stemmen voor, 8 stemmen tegen) een ‘startnotitie’ vaststellen waarin onder meer staat hoe groot de beïnvloedbare ruimte is van de samensprekers;
- na elke samenspraak bijeenkomst moet ‘altijd’ (ook 27-8) een verslag opgesteld en op de website van de gemeente gepubliceerd.
Bovendien heeft de raad bepaald dat het woord ‘samenspraak’ gewoon moet blijven en niet vervangen door ‘participatie’ zoals het college vroeg, in navolging van het Rijk. Bij motie heeft de raad verder met 23 tegen 12 stemmen vastgelegd dat het niet de bedoeling is vrijblijvende ‘inloopavonden’ in de plaats te laten komen van samenspraakbijeenkomsten. Een krappe meerderheid (19-16) was tenslotte voor de motie om “waar mogelijk in plaats van een externe voorzitter van een samenspraakbijeenkomst te kiezen voor iemand van een andere afdeling dan de afdeling” van het project zelf (eerste ondertekenaar Lijst Hilbrand Nawijn).