In de periode november tot en met februari wordt er vaker ingebroken, met een piek tijdens de feestdagen. In het donker voelen we ons thuis ook minder veilig, zo blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).
Coen Staal, de voorzitter van de stichting zegt hierover: “Ruim een kwart van de mensen doet ’s avonds de deur niet meer open als er wordt aangebeld, omdat men zich onveilig voelt, of omdat men geen bekende verwacht. Met de inzet van enkele hulpmiddelen kan hiervoor gemakkelijk een oplossing gevonden worden.”
Veel voordeuren zijn voorzien van glas waardoor je kunt zien wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld. Toch tast een op de vijf in het duister en kan niet zien door wie er wordt aangebeld. De oplossing van een nieuwe voordeur met glas erin gaat wellicht wat ver, maar een eenvoudige deurspion (kijkgaatje) kan al handig zijn. Een achtste van de voordeuren is daarmee uitgerust. Een tiende van de respondenten heeft inmiddels gekozen voor een elektronische oplossing om te zien wie er voor de deur staat. Met een digitale deurspion, deurbelcamera of beveiligingscamera kun je op je mobieltje zien wie er voor de deur staat en dan besluiten of je open doet of niet. Staal: “Ruim de helft van alle ondervraagden staat positief tegenover deze moderne oplossingen. Je wordt niet meer verrast door bijvoorbeeld een ongenode gast met een babbeltruc én het schrikt inbrekers af.”
Veiliger de voordeur openen
Als je wel kunt zien wie er voor de deur staat, maar je kent de persoon niet, wil je misschien niet meteen de deur helemaal openen. Een kierstandhouder biedt dan de oplossing. Daarmee kun je je deur eenvoudig en veilig op een kier laten staan om zo de persoon aan te kunnen spreken, zonder dat deze met geweld de deur kan openduwen.
Meer tips hoe je zelf de veiligheid van je woning kunt verbeteren vind je in onze serie: Beveilig zelf je woning: Meerpuntsluiting