De veiligheid en leefbaarheid in Buytenwegh moeten verbeteren. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om voor twee jaar een stadsmarshall aan te stellen en voor de duur van een jaar een extra BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) die zich specifiek op Buytenwegh richt. Er komt extra surveillance van de politie en er wordt geld vrij gemaakt voor extra fysieke maatregelen, zoals het aanpakken van het groen, de verlichting en de bestrating.
Stadsmarshall
Een stadsmarshall is vaak op straat te vinden, hij luistert daarbij naar wat de mensen hem op straat vertellen en doet daar wat mee. Hij heeft een rechtstreekse lijn met het college van B&W en kan snel maatregelen uitvoeren zodat de bewoners van de wijk dat direct merken.
De stadsmarshall werkt primair voor Buytenwegh. De situatie in Buytenwegh kan na verloop van tijd zodanig verbeteren, dat hij zijn werkterrein kan verbreden tot andere wijken.
Meer maatregelen
Naast het inzetten van de stadsmarshall en het invoeren van Zero Tolerance beleid, wordt ook de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd. Daarnaast worden initiatieven op het sociale vlak genomen. Zo zullen buurtverenigingen versterkt worden, zijn er sociaal beheerders vanuit de corporatie aangesteld en worden overlastgevende jongeren aangepakt.
Zoetermeer in actie voor een veilige stad
Het college van B& W heeft het jaarplan veiligheid 2013 vastgesteld. De acties richten zich op het veiliger maken van de stad, inclusief het vergroten van het veiligheidsgevoel. Belangrijke elementen hierin zijn het verminderen van diefstal, overlast en (huiselijk) geweld. Ook moeten de acties uit het jaarplan bijdragen aan een grotere betrokkenheid van de inwoners bij veiligheid en een intensievere samenwerking met de vele veiligheidspartners waaronder politie, jongerenwerkers, zorgpartners, beveiligingsbedrijven en (horeca)ondernemers. Het jaarplan met acties komt voort uit de kadernota Integraal veiligheidsbeleid Zoetermeer.
In de kadernota staan vijf prioriteiten: leefbare en veilige wijken, het voorkomen en verminderen van criminaliteit, bestrijden overlast jongeren, terugdringen huiselijk geweld en veilig uitgaan.
Leefbare en veilige wijken
Om de leefbaarheid en veiligheid in de wijken verder te vergroten zet de gemeente evenals voorgaande jaren wijkstewards in. Verder komt er een campagne om nieuwe leden te werven voor Wijk- en Agent Samen (WAS).
Meer informatie over het thema veiligheid staat op www.zoetermeerveilig.nl