Volledig heet het CITO eindtoets basisonderwijs, kortweg CITO. Dit meetmoment in groep 8 kan bepalen naar welk voortgezet onderwijs je gaat. Veel kinderen in Nederland zien erg op tegen deze toets die hun toekomst kan bepalen. In Zoetermeer ligt dit niet zo zwaar.
Roel Pots: "De OPOZ gebruikt de resultaten om hun beleid bij te stellen om zo de kwaliteit te verhogen."
Bij de scholen die vallen onder de OPOZ (Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer) worden de toetsen deze week afgenomen. Roel Pots, Vice voorzitter van het college van bestuur legt uit waarom zij voor de CITO kiezen:
"Alle OPOZ scholen doen mee met de CITO. Dit meetinstrument is een momentopname. De leerlingen worden op de voet gevolgd door het leerling volgsysteem. Wij meten de voortgang van elke leerling van groep 1 tot en met groep 8."
De CITO wordt in Zoetermeer niet gebruikt als bepaler van de niveau keuze voor het voortgezet onderwijs. Het volgsysteem is daarin bepalend. Toch ziet Roel een aantal grote voordelen van de CITO.
De leerlingen kunnen zich meten aan het landelijk gemiddelde, dit kan de leerling zelfvertrouwen geven. De OPOZ gebruikt de resultaten om hun beleid bij te stellen om zo de kwaliteit te verhogen. Bij een verschil van mening tussen ouders en de onderwijsinstelling, kan de uitslag van de CITO eindtoets dienen als 'second opinion'.
De scholen die vallen onder het UNICOZ (christelijk, katholiek en interconfessioneel onderwijs) doen niet mee aan de Cito eindtoets. Dit wil niet zeggen dat zij geen testen afnemen. Integendeel, de kinderen worden getest middels de CITO M8 (rekenen, wiskunde en begrijpend lezen), dit is ook een toets van het Cito, maar een andere dan de Cito Eindtoets.
"Wij zijn er in geslaagd om in het belang van de kinderen kijken," zegt Bianca.
Bianca van Koningsbruggen, onderwijs inhoudelijk beleidsmedewerker bij de UNICOZ legt uit: "In Zoetermeer hebben alle scholen met ekaar afgesproken dat we de voorgang van een kind willen zien als een film en niet als een foto." Net als Roel Pots wijst zij op de kracht van het onderwijs volgsysteem. In Zoetermeer lopen we daarin voor op andere plaatsen in Nederland. "Wij zijn er in geslaagd naar het belang van de kinderen te kijken", stelt Bianca.
De inspectie van het onderwijs geeft de scholen verschillende mogelijkheden om aan te tonen dat zij kwalitatief goed onderwijs leveren. De OPOZ kiest er voor om dit te doen door de CITO eindtoets en de UNICOZ doet dit middels de M8 toets. In de landelijke politiek gaan stemmen op om een alles bepalende eindtoets in te voeren. Dit zou een streep door het systeem zijn dat in Zoetermeer gehanteerd wordt. Besluiten hierover zijn nog niet genomen.
Moet een kind die de CITO eindtoets of M8 gaat maken zich zorgen maken?
Roel Pots: "Nee, het kind heeft alle stof al gehad en de vraagstelling is niet anders dan de leerling gewend is. Voor kinderen die moeite hebben met een tekst, zoals dyslecten, zijn er verschillende hulpmiddelen. Wij passen de toetsing aan het kind aan, zodat het een prettige ervaring wordt."