Tess met haar medaille

Naam Tess van de Steeg
Leeftijd 9 jaar
Sport + vereniging wedstrijdzwemmen bij WVZ

 

De hele zomervakantie plaatsen we elke week jeugd sportinterviews! Vandaag vertelt Tess van de Steeg over haar sport zwemmen.

 

Hoe lang train je al:

Ik zit nu 3,5 jaar op zwemmen. Het zit wel in de familie. Mijn moeder en oma zwommen ook.

Zwemdiploma A, B en C heb ik. Die haalde ik toen ik 5 jaar was. Ik hou van korte afstanden zwemmen, net als Ranomi Kromowidjojo. En ik zwem ook liever binnen dan buiten. Geen vieze dingen in het water enzo!

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?

Ik train 3x in de week 1,5 uur.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

Ja, ik doe mee aan wedstrijden. Mijn favoriete slag is de wisselslag, dus vlinderslag, rugslag, schoolslag en borstcrawl. Dat kan ik ook al met onderwater keren.

 

Tess tijdens een wedstrijdWat is je beste prestatie tot nu toe?

Ik heb pas toevallig mijn medailles geteld en dat waren er al 56! Die heb ik allemaal in mijn kamer. Ik zwem nu met de kinderen mee die in 2010 geboren zijn. En in het weekend van 1 en 2 juni zijn de regiowedstrijden. Daar doe ik mee met 5 nummers. Daar ga ik voor nog meer medailles. Op het podium staan is leuk. Als ik dan goede tijden zwem, kan ik me plaatsen voor de jaargangfinales (KNZB gebruikt deze term om de druk te verlagen. Maar het zijn de Nederlandse Kampioenschappen voor minioren). Ik zwem dan 100 meter schoolslag, 100 meter borstcrawl, 100 meter wisselslag, 100 meter rugslag en 50 meter vlinderslag. Dus dat zijn veel wedstrijden in 2 dagen.
Ik heb het heel goed gedaan tijdens deze finales. Ik ben kampioene geworden op de 100 meter schoolslag. En op de 100 wissel een zilveren medaille. En op de andere afstanden ben ik derde geworden. Ik heb dus op elke afstand op het podium gestaan. Ik ben heel trots op mezelf en mijn vader en moeder ook!

 

Wat wil je bereiken?

Ik wil ooit naar de Olympische Spelen. Dat is wel het hoogste wat je kunt halen. En het dan net zo goed doen als Ranomi en Femke Heemskerk. Dat is wel mijn droom. Maar daar ben ik nu nog te jong voor. En ik moet nog beter worden.

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?

Het leukst aan de training vind ik veel kilometers maken en duiken. Niet zo leuk vind ik het als we veel borstcrawl moeten doen. Die slag vind ik niet leuk, ook al ben ik er goed in. En je word er snel moe van.

Wat is belangrijk in jouw sport?

Tess met al haar medaillesEigenlijk moet ik dan altijd vroeg naar bed en veel groenten eten. Maar dat doe ik echt niet altijd, hoor. En goed trainen is heel belangrijk. En zelf vind ik het allerbelangrijkst dat ik het leuk blijf vinden. En ik vind het nog steeds heel leuk, want ik heb veel vriendinnetjes. En het gaat goed met trainen en wedstrijden.

 

Wie is jouw voorbeeld?

Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman zijn wel mijn voorbeelden. Ik hoop ook ooit zo goed te worden. Ik heb ze ook wel eens ontmoet en een handtekening gekregen.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?

Ja, Sinterklaas kwam een keer in het zwembad. Dat was erg leuk. En voor de zomervakantie mogen we tijdens de training leuke dingen doen, zoals van de duikplank af. En ik ben voor het eerst zonder papa en mama op een trainingskamp geweest. Dat was in het begin wel een beetje eng, maar aan het einde wilde ik niet naar huis. Iedereen was verdrietig dat het afgelopen was. Het mooie was dat ik tijdens het kamp niet steeds kiwi’s moest eten. Dat moet ik altijd van papa, want die zijn gezond. Mama zegt dat druiven en appels ook heel gezond zijn.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?

Ik heb op tennis gezeten, maar nu niet meer. Verder hou ik erg van tekenen en Netflixen. En ik hou van lekkere dingen eten, geen fruit dus.

 

Elfstedenzwemtocht met Maarten van der Weijden

Op vrijdag 21 juni begon Maarten van der Weijden voor de tweede keer aan zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. Tess heeft hem zien zwemmen van de zomer toen zij in New York waren. En ze vond het heel goed wat hij deed. Je kon je opgeven om een stuk met hem mee te zwemmen en Tess zwom op 22 juni een stuk met hem mee. Zij zorgde zelf voor sponsors voor de Maarten van der Weijden foundation. Tess wilde graag meedoen omdat haar vader in 2007/2008 lymfklierkanker (ziekte van Hodgkin) heeft gehad. “Gelukkig heeft hij veel geluk gehad dat hij ervan kon genezen, anders was ik er nooit geweest. Ik als wedstrijdzwemster wil graag zoveel mogelijk geld inzamelen, zodat alle andere mensen met kanker ook dat geluk kunnen hebben wat mijn vader had.”

Tekst: Marije Ronteltap

-goede doel-