Attachment0 copyIn de zomervakantie publiceren we jeugdinterviews met jonge sporters die graag over hun hobby of sport vertellen. Vandaag vertelt Bob Lausberg  over luchtgeweer schieten bij ssv Robin Hood.

Jeugdsport

Naam: Bob Lausberg

Leeftijd: 12 jaar

Sport + vereniging:
Luchtgeweer schieten als gehandicapte schutter bij ssv Robin Hood

Hoe lang train je al?

Sinds september 2017

Hoe vaak train je per week?

Ik train elke zaterdagochtend 1-1,5 uur.

Wat is luchtgeweer schieten?

Gedeelde afbeeldingDat is schieten door middel van compressie lucht. Bij lucht schieten wordt het kogeltje door opgebouwde luchtdruk afgevuurd. Ik heb een luchtcilinder aan mijn geweer zitten. Het kogeltje is vele malen kleiner dan een echte kogel die je door middel van kruit afvuurt. Lucht schieten mag beoefend worden door jeugd en hier heb je geen wapenvergunning voor nodig. Ik schiet op kaarten die 10 meter van mij afhangen.

Waarom schietsport?

Mijn ouders beoefenen allebei schietsport. Toen ze bij ssv. Robin Hood lid werden en gingen schieten bleek er ook een jeugdafdeling te zijn. Het gebouw van de verenging is toegankelijk voor mensen met een beperking. Mijn oudere broer besloot bij de jeugd te gaan trainen. Toen ik ging kijken zorgde de trainer ervoor de ik ook een proefles kon doen. De secretaris heeft ook een beperking waardoor de vereniging erg openstaat voor deze doelgroep. Er werd een plateau neergelegd waar ik met mijn rolstoel op kon staan om de goede hoogte te creëren. Met judo en sambo, wat ik ook graag doe, draait het om kracht en snelheid. Bij schieten om houding en rust. Die combinatie zorgt ervoor dat ik alle spieren in mijn lijf gebruik en mijn lichaam goed ken. Schieten zorgt voor een Zen moment in een drukke week en wereld.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

Schermafbeelding 2022 07 05 om 09.31.27Ik ben geregistreerd gehandicapt schutter. Ik doe mee aan wedstrijden die binnen mijn categorie en regio zijn. Ik ben een geclassificeerd SH2 schutter. Binnen de classificatie SH2 wordt er geschoten door schutters met een matige tot zware handicap. Er wordt geschoten met een geweer op verschillende afstanden vanuit een zittende of staande positie. Schutters maken in de zittende positie gebruik van ondersteuning voor het sportwapen. Deze ondersteuning is in de vorm van een steun met veer waarbij de handicap bepaalt of er een soepele of stugge veer gebruikt mag worden. Dit geldt ook voor het gebruik van een rugleuning op de zitting; schutters die zelfstandig rechtop kunnen blijven zitten, mogen geen gebruik maken van een rugleuning. Ik ben nog onder de 15 jaar dat betekent dat ik opgelegd mag schieten. Ik mag mijn wapen op een vaste steun laten rusten. Vanaf 15 jaar wordt dat een steun op een veer waardoor er een nieuwe uitdaging bij komt. Ik moet dan namelijk zelf alles stil houden.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Mijn hoogste persoonlijke record is 388,2 van de 436 punten die je kan schieten. Je schiet binnen een training/ wedstrijd altijd 40 kaarten.

Wat vind je het leukst aan jouw sport?

Je wordt er rustig van daarnaast krijg ik er energie van. Je leert je lichaam goed kennen en je  te focussen en totaal in jezelf te keren. En de uitdagingen die de trainer altijd verzint. Daarnaast vraag de afdeling HFT weleens of ik bij hen wil mee schieten. Dan schiet je ook met lucht maar, dan buiten op verschillende doelen op verschillende afstanden. Zowel zittend als liggend. Ik vind het vooral ook leuk dat ik daar gewoon Bob ben, die goed kan schieten en toevallig in een rolstoel zit.

Wat is belangrijk in jouw sport?

Veiligheid, werkelijk alles in de schietsport draait daarom. Van het bewaren, vervoeren en met je wapen omgaan en het schieten zelf. Je bewust zijn wat je wapen kan en wat er gebeurt als je er niet zorgvuldig mee omgaat. Er zijn heel veel veiligheidsregels verbonden aan de club, de sport en schutter. Daar speelt verantwoordingsgevoel heel erg een rol. Bij voetbal niet opletten als er een bal geschoten wordt dan heb je hooguit een doelpunt tegen. In de schietsport kan niet opletten grote gevolgen hebben. Naast trainen op het goed schieten train je dus ook veel op veiligheid. Je moet altijd scherp zijn in deze sport, ben je dat niet dan kun je beter een training overslaan.

Er zijn veel dingen belangrijk die er samen voor zorgen dat je goede resultaten behaald. Het allerbelangrijkst is je ademhaling en houding. Je lijf moet volledig stil zijn om goed te kunnen schieten. Je begint met een goede houding aan te nemen, rustige regelmatige ademhaling te creëren. Tijdens die ademhaling ga je richten op je doel, de roos. Je richt er iets boven, zakt tijdens je ademhaling naar beneden als je roos goed in beeld is, hou je je adem in en schiet. Daarna is het belangrijk om na te schieten, wat inhoudt dat je je arm na het schot nog even stilhoudt.

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?

Elke training is leuk. We sluiten vaak de training af met een onderlinge wedstrijd. Degene die het laagste schiet valt af waardoor, erSchermafbeelding 2022 07 05 om 09.31.07 uiteindelijk een overblijft. Soms is de uitdaging dat je van tevoren moet voorspellen wat je gaat schieten. Onze trainer koopt ook weleens een kringloop leeg en dan mogen we op servies schieten. Uiteraard op een veilige manier met genoeg afstand.

Het allerleukste is wel de afspraak die ik heb met mijn vader. Elke keer als ik mijn pr (persoonlijk record) verbeter rijden we langs de grote gele M voor een Flurry. Verder vind ik het geweldig dat de vereniging twee speciale digitale banen hebben aangelegd. Hierdoor is mijn zelfstandigheid binnen het schieten vergroot. Ik schoot normaal op kaarten die op een afstand van 10 meter hangen. Die hang je op en via een elektrisch bedienbare rails transporteer je die naar achter. De knop daarvoor hing voor mij te hoog waardoor iemand mij altijd moest helpen. Dat was niet goed voor mijn focus en schiethouding. Bij de digitale banen schiet je op een kaart waar 5 microfoontjes omheen hangen. Die bepalen daar het geluid van de kogelinslag waar ik heb geschoten. De kaart hoeft niet vervangen te worden omdat deze op een rol zit en automatisch doordraait.

Heb je andere hobby’s of sporten?

Zeker. Ik beoefen 2-3 per week aangepast judo en sambo. En, nee! Sambo is geen dans maar, een vechtsport. Ik train daarnaast elke week bij mijn fysiotherapeut, kracht, conditie en uithoudingsvermogen.


Alle jeugdinterviews vind je hier terug: https://www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

-goede doel-