De Zoetermeerse raad heeft tijdens het voorjaarsdebat langdurig gesproken over de financiële koers van de gemeente voor de komende jaren. In het debat deden de verschillende fracties voorstellen die het college bij het opstellen van de begroting moet betrekken. Veel van die voorstellen heeft de gemeenteraad overgenomen. Na het debat heeft de raad de Perspectiefnota vastgesteld.
Bijna de voltallige raad stemde in met de Perspectiefnota op de fractie van de SP na. In de Perspectiefnota is een pakket aan bezuinigingsmaatregelen opgenomen van structureel 5,5 miljoen euro. De raad steunt het college bij de uitwerking van deze bezuinigingen. De raad gaf het college wel aanvullende opdrachten en wijzigingen mee. De fracties dienden 74 moties in en vier amendementen. Uiteindelijk werden 53 moties in stemming gebracht. In totaal nam de raad 32 moties aan, waarvan drie unaniem, en één amendement. Bij twee moties staakten de stemmen. Deze moties worden op 15 juli 2013 opnieuw in stemming gebracht.
De stijging van de werkloosheid in Zoetermeer en de afname van werkgelegenheid blijven voor de raad punten van zorg. Veel aandacht van de raadsfracties gaat daarom uit naar het armoedebeleid en het creëren van werk. Gezien de stijgende vraag naar schuldhulpverleningstrajecten wil de raad bijvoorbeeld dat er zo snel mogelijk een Zoetermeers project SchuldHulpMaatjes wordt opgestart. Uitkeringsgerechtigden en met name ouderen, jongeren en mensen met een beperking moeten in principe aan de slag worden geholpen. In het najaar zal het college met een plan komen voor de manier waarop dat zo goed mogelijk kan worden geregeld. Ook gaf de raad het college opdracht samen met het nieuwe Ondernemershuis en Zoetermeerse bedrijven te inventariseren welke vacatures na de crisis ontstaan die door Zoetermeerse werkzoekende jongeren vervuld kunnen worden. Daarbij worden ook Zoetermeerse vmbo- en mbo-opleidingen betrokken. Het college kreeg ook de opdracht om 105.000 euro voor 2014 en 2015 te reserveren voor het overdragen van de coördinatie van maatschappelijke stages voor scholieren.
De komende jaren verandert de rol van de gemeente. De gemeente gaat meer samenwerken, en meer het initiatief geven aan organisaties, bedrijven en bewoners in de stad. Ook neemt de gemeente drie grote taken van het rijk over; op het gebied van (jeugd)zorg, welzijn en participatie.
Bewoners moeten worden geholpen zo veel mogelijk onafhankelijk van zorg hun leven te leiden. Dat gebeurt in samenwerking met maatschappelijke organisaties en mantelzorgers. Het college heeft opdracht gekregen onderzoek te doen naar de noodzaak en de omvang van een sociaal fonds decentralisaties, een vangnet voor schrijnende gevallen.
Er komt een plan om op een aantal strategische plekken het vestigingsklimaat voor bedrijven nog aantrekkelijker te maken zodat meer bedrijven naar Zoetermeer komen en minder snel overwegen de stad te verlaten. Het college moet met ondernemers en onderwijsinstellingen in gesprek komen en blijven over kansen en uitdagingen van de aansluiting tussen het Zoetermeerse onderwijs en bedrijfsleven.
Ook wil de raad startersleningen blijven inzetten om starters te helpen met hun eerste koopwoning. Met de woningsector wordt in overleg getreden om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor pauzewoningen voor mensen die in scheiding liggen.
Er wordt onderzocht of combinatiefunctionarissen ingezet kunnen worden om ouderen bij sport en cultuur te betrekken. Voor het voorjaarsdebat 2014 wil de raad eveneens een voorstel van het college welk pakket maatregelen ertoe kan bijdragen dat alle kinderen in Zoetermeer ook in de toekomst kunnen blijven sporten. De raad ziet ook graag een onderzoek naar een nieuwe (top)sporthal als vervanging voor de Noordwesthal en Olympus.
Op het gebied van duurzaamheid wil de raad energieneutrale woningen in Zoetermeer. Voor circa 15 straten wordt de mogelijkheid van een ‘energiesafari’ geboden, waarbij infraroodcamera’s warmteverlies in huizen zichtbaar maken. Als proef wordt het beheer losgelaten van bosplantsoen in delen van de grote parken aan de rand van de stad.
Ook wordt een proef gestart waarbij het huishoudelijk afval wordt nagescheiden en er komt een voorstel om de opslag van verwijderde en verkeerd geparkeerde fietsen in Zoetermeer te realiseren. Hondenbezitters en andere wandelaars worden opgeroepen waakzaam te zijn op de veiligheid in hun buurt.
Ook aandacht van de raad voor kunst en cultuur. Er wordt onderzocht of de Kolossus, het ooit afgebrande kunstwerk van Rob Scholte, herbouwd kan worden. Eveneens wordt een potje aangelegd voor activiteiten die bijdragen aan bruis in de stad, zoals het Jazzfestival, de organisatie van de Internationale vrouwendag en het in het leven roepen van een Zoetermeerse ‘Bruisprijs’.
In het najaarsdebat in november 2013 neemt de raad een definitief besluit over de begroting.
De perspectiefnota met toelichting is digitaal te vinden via www.zoetermeer.nl/perspectiefnota.