Rita MaasdammeOp zondag 14 juli komt kunstenares Rita Maasdamme naar Zoetermeer om te vertellen over de slavernij en de gevolgen hiervan. Haar handgemaakte diorama’s bestaan uit poppen die in hun kleurrijke setting een diversiteit aan verhalen uitbeelden. Tijdens de kunstfoyer zal zij aan de hand van een kamertafereel vertellen over Susanna du Plessis, een wrede slavenhoudster.

Susanna du Plessis genoot en geniet nog altijd bekendheid in Suriname. In mondeling overgeleverde verhalen, in toneelstukken en liedjes komt zij regelmatig voor. Deze bekendheid is echter van dubieuze aard, want zij is de prototypische wrede slavenhoudster. Maasdamme zal ook koto’s (rokken) en angisa’s (hoofddoeken) meenemen om de achtergronden en de verschillende soorten en draagwijzen hiervan te laten zien.

De lezing wordt georganiseerd door het Stadsmuseum Zoetermeer en Stichting Terra Art Projects. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. De culturele organisaties bundelden hun krachten in het project SlaverNee! om zo hun steentje bij te dragen aan de herdenking van het slavernijverleden. Het museum toont objecten van Zoetermeerders uit het slavernijverleden. TERRA laat in de Dorpsstraat kunstwerken zien van Frank Creton, André Mosis en Wonny Stuger. In samenwerking met de winkeliers van de Dorpsstraat wordt aandacht gevestigd op de hedendaagse vormen van slavernij.

Belangrijke momenten

De diorama’s van Rita Maasdamme verbeelden belangrijke momenten uit de slavernijgeschiedenis. Verschillende bevolkingsgroepen met eigen klederdrachten en de flora en fauna van Suriname en de Antillen spelen een hoofdrol. “De creaturen en bijbehoren worden volledig van stof gemaakt”, aldus Maasdamme. “Deze volkomen uit de hand gelopen hobby is intussen uitgegroeid tot een boeiende collectie van circa 200 levensechte poppen. Tot in detail nagemaakte authentieke klederdracht en bijbehorende decors beelden de koloniale geschiedenis en folklore uit van de westerse koloniën.”

Verhalen delen

 

U kunt ervoor kiezen om te komen luisteren maar ook om actief vragen te stellen of om uw eigen ervaringen te delen. De kunstfoyer begint om 15.00 uur in het Stadsmuseum (Dorpsstraat 7). De toegang is gratis. De expositie van TERRA (Dorpsstraat 51) is tot 1 augustus in de weekenden van 13-17 uur geopend. De SlaverNee!-kast (Stadsmuseum, Dorpsstraat 7) is tot 11 november op dinsdag t/m vrijdag van 10-16 uur en in het weekend van 13-17 uur te zien.

-advertenties-

-goede doel-