Het maatjesproject van Jong Perspectief helpt kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 24 jaar een toekomst op te bouwen met perspectief. In dit maatjesproject worden volwassen vrijwilligers gekoppeld aan kinderen en jongeren, die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Hierbij kan gedacht worden aan kinderen en jongeren die op het sociale vlak meer moeite hebben om mee te komen, door bijvoorbeeld een taalachterstand of concentratieproblemen. Alle kinderen en jongeren hebben wel één ding gemeen, ze willen iets van hun leven maken.
De vrijwilliger biedt één jaar als ‘coach’ zijn maatje een luisterend oor. Door samen dingen te ondernemen wordt de sociale omgang gestimuleerd.
Wat doe je met je maatje?
Het contact met het maatje is afhankelijk van de behoefte, 1 keer in de week of 1 keer in de twee weken. De dingen die ondernomen worden, worden bepaald door het maatje en de vrijwilliger. Het belangrijkste is dat zowel de vrijwilliger als het maatje het leuk vindt om de activiteiten te ondernemen.
Jong Perspectief organiseert regelmatig intervisieavonden. Tijdens de intervisieavond wordt er door de vrijwilligers heel enthousiast verteld, wat ze de afgelopen periode met hun maatje gedaan hebben.
Eén van de vrijwilligers vertelde tijdens een intervisie avond wat voor effect het project niet alleen op zijn maatje maar ook op hem heeft, hij heeft zelf het gevoel dat hij zijn tweede jeugd beleefd. Hij onderneemt zulke leuke dingen met zijn maatje, zoals samen naar een voetbalwedstrijd gaan. Hij gaat in attracties waarvan hij van te voren nooit had gedacht dat hij dat zou doen. Maar hij helpt zijn maatje ook met zijn huiswerk en probeert zijn maatje op een educatieve manier bewust te maken van geld.
Natuurlijk hoeven de activiteiten helemaal niet veel geld te kosten. Een andere vrijwilliger vertelde dat haar maatje, als ze samen zijn, het liefst gaat wandelen met de hond. De vrouwelijke vrijwilligers die een meisje als maatje aan zich zelf gekoppeld zien, brengen de tijd vooral door zoals heel veel jonge meisjes, knutselend. Maar er worden ook veel sportieve activiteiten ondernomen, zoals fietsen en voetballen.
Naast één op één contact organiseert Jong Perspectief ook gezamenlijke activiteiten met andere maatjes en vrijwilligers. Hierbij kan gedacht worden aan een workshop cupcakes maken, zeilen en gps-tochten.
Eén jaar met je maatje optrekken zal vooral veel mooie momenten opleveren. Maar de vrijwilliger kan ook met lastige vraagstukken komen te zitten. Zo komt het nog wel eens voor dat de vrijwilliger zich na een paar maanden afvraagt of hij wel van toegevoegde waarde is. Omdat in het één op één contact niet veel veranderd is. Navraag bij de ouders of school levert bijna altijd het antwoord op dat het maatjesproject wel zeker van toegevoegde waarde is. Dit is vooral te merken in groepen, vaak is het maatje in groepen minder terug getrokken door het contact met de vrijwilliger en durft hij ook in groepen te praten.
Een ander lastig vraagstuk komt na ongeveer 10 maanden, het moment van afscheid nemen van je maatje komt steeds dichter bij. Hoe kan je dat het beste aan pakken?
Gelukkig organiseert Jong Perspectief regelmatig intervisieavonden, waarbij de vrijwilligers samen kunnen komen om dit soort vraagstukken te bespreken.
Wilt u de kinderen en jongeren uit uw buurt ook helpen, dat kan, Jong Perspectief is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die een jaar als ‘’coach’’ op kunnen treden voor een maatje.
Wilt u zich aan melden als vrijwilliger of wilt u meer informatie over dit mooie project, kijk dan op de website www.jongperspectief.nl of neem contact op via de e-mail (
Door: Shanna de Bruijn