De gemeente actualiseert het integrale veiligheidsbeleid zoals dat is opgenomen in de kadernota Integraal Veiligheidsbeleid Zoetermeer. Na 4 jaar wordt de kadernota weer geactualiseerd en aangepast aan de veranderde omstandigheden.
De komende tijd betrekt de gemeente de veiligheidspartners en betrokken inwoners en ondernemers om de kadernota te vervolmaken. Zo komt er een informatiebijeenkomst voor direct betrokkenen en raadpleegt de gemeente het burgerpanel.
In de kadernota staan de volgende vijf prioriteiten centraal: geweld, woninginbraak, jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit, georganiseerde misdaad (waaronder hennepteelt en drugshandel) en overlast en maatschappelijke onrust. Burgemeester Aptroot: “Om dit mogelijk te maken is samenwerking ontzettend belangrijk. Ik vraag daarom ook inwoners en ondernemers om met ons mee te denken en om zich samen met ons in te zetten voor het verbeteren van de veiligheid van de stad. Want veiligheid, daar zorgen we samen voor.”
Aanpak
Zoetermeer zet al stevig in op de genoemde prioriteiten. Zo is de aanpak jeugd geïntensiveerd en wordt de criminele jeugdgroep integraal aangepakt. Er zijn voorlichtings- en subsidieacties om woninginbraken tegen te gaan. De aanpak van overlast en maatschappelijke onrust heeft betrekking op radicalisering, terugkeer van delinquenten in de maatschappij en de jaarwisseling. Bij het terugdringen van geweld ligt de focus op het tegengaan en aanpakken van onder andere mishandeling, uitgaansgeweld, overvallen, straatroof, en huiselijk geweld.
Ter inzage
De kadernota ligt gedurende zes weken ter inzage op het publieksplein van het Stadhuis , zodat iedereen die dat wil een zienswijze kan indienen. Na verwerking van de inbreng van de partners en de zienswijzen, biedt het college van burgemeester en wethouders de geactualiseerde kadernota voor definitieve besluitvorming aan de gemeenteraad aan. U vindt de complete nota hier: kadernota Integraal Veiligheidsbeleid Zoetermeer