De gemeente Zoetermeer wil samen met de politie en woningcorporaties doorgaan met de ingeslagen weg van vorig jaar om het aantal inbraken in woningen terug te dringen. Een belangrijk onderdeel uit dit plan van aanpak is dat bewoners er meer van bewust worden dat ook zij zelf inbraken kunnen voorkomen.
Het aantal inbraken in woningen in Zoetermeer wisselt. Terwijl er in het eerste helft van vorig jaar nog sprake was van een lichte stijging, is er in dezelfde periode van dit jaar weer een daling van het aantal inbraken. In 2011 was er ook sprake van een toename.
Het terugdringen van woninginbraak heeft voor Burgemeester Aptroot hoge prioriteit: “Een inbraak is heel ingrijpend voor inwoners, naar onze mening is elke inbraak er één te veel. Wij blijven dus ook investeren om Zoetermeer veiliger te maken.”
De gemeente wil via campagnes en bewonersavonden Zoetermeerders voorlichting geven hoe zij inbraken in hun woning kunnen voorkomen. Daarnaast worden er surveillanceteams van het team Handhaving en inwoners ingezet in wijken. Hondenbezitters worden door de gemeente en politie benaderd om tijdens het uitlaten extra alert te zijn op verdachte situaties en deze direct te melden via het noodnummer 112.
Soms is het ook nodig woningen beter te beveiligen tegen inbraken. De gemeente, politie en woningcorporaties zijn het erover eens dat zij samen een rol hebben om woninginbraken tegen te gaan. Zij zullen daartoe een samenwerkingsovereenkomst tekenen. De gemeente geeft subsidie op de aankoop van buitenverlichting en op het Politie Keurmerk Veilig Wonen bij koopwoningen. Zie hiervoor http://www.zoetermeer.nl/wonen-vervoer/subsidies_44437/
Zomercampagne
In de vakantietijd (juni t/m augustus) start de campagne ‘Inbrekers gaan niet met vakantie’. In deze periode slaan veel inbrekers toe. Zij weten dat bewoners weg zijn doordat brievenbussen uitpuilen van post, gordijnen gesloten zijn of geen verlichting is in en rond het huis. De gemeente roept Zoetermeerders op buren die ze vertrouwen in te lichten voor vertrek en bij verdachte situaties 112 te bellen.