Het Ooievaarskabinet
Het Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 26 april 2013 is het Verzamelkabinet ingericht als Ooievaarskabinet.
Achtergrond
De ooievaar (ook wel uiver, eiber of stork genoemd) is een grote, witte vogel met zwarte vleugelranden en rode poten en snavel. Een ooievaar wordt 1 tot 1,30 m groot. Ooievaars zijn niet trouw aan elkaar, maar 'nesttrouw'. Dat verklaart waarom sommige ooievaarspaartjes lang bij elkaar blijven.
Deze opvallende vogel heeft aanleiding gegeven tot vele legenden, waarbij de meest bekende is dat baby's worden gebracht door de ooievaar. ‘Een ooievaartje halen’ betekende vroeger het diploma voor kraamverzorgster behalen. ‘Ze verwachten de ooievaar’ betekent dat er een baby op komst is. Er bestaat in Nederland en Vlaanderen een traditie om een houten ooievaar in de voortuin te zetten wanneer er een kind geboren is. Deze traditie komt oorspronkelijk uit Duitsland.
Verzamelaar Otto Boot
Otto Boot verzamelt al jarenlang ooievaars. Otto Boot over zijn verzameling: “Ze zijn overal aanwezig net als mensen. Op huizen, telefoonpalen, spoorwegen, kerken, ze vliegen overal heen en zoeken altijd hun nest weer op. Trouw aan elkaar; een voorbeeld voor ons allen. Als kind groeide ik op in Den Haag vlakbij de Binckhorst. Daar waren toen nesten en mensen vertelden verhalen over deze mooie vogels. Zo kwam ik vanzelf bij het wapen van Den Haag, de twee leeuwen met daartussenin de ooievaar. Van Hagenaars wordt wel eens gezegd: grote bek en hoog op de poten! In het jaar 2002 ben ik naar Zoetermeer gekomen. Ook daar heb ik de vogels ontdekt. Als houtdraaier maak ik zelf ooievaars en maak ik werk op bestelling. Het verzamelen zit de mens in het bloed zeggen ze. Ik denk dat ook. Het leuke ervan is, dat je de dingen overal tegenkomt. Dus lieve mensen, als je er nog een hebt staan, hangen of liggen. Vol verwachting klopt mijn ooievaarshart!”
Het Ooievaarskabinet t/m 26 april 2013
Oranjalia verzameling
Het herdenken van belangrijke gebeurtenissen binnen het koningshuis is in Nederland van oudsher een traditie. Al vanaf de zestiende eeuw genoten de eerste Oranjes grote populariteit, maar de voorwerpen uit deze periode zijn schaars. Uit de 18de eeuw zijn meer herinneringsstukken bewaard gebleven. In die tijd gebruikten Prinsgezinden de voorwerpen rondom het Oranjehuis als politiek symbool. De tegenstanders, de Patriotten, hadden andere symbolen om hun politieke voorkeur te laten zien.
In de 19de eeuw werden voorwerpen gemaakt naar aanleiding van Koninklijke gebeurtenissen. Het Oranjehuis werd, zeker na de Tweede Wereldoorlog, steeds meer beschouwd als element dat iedereen verbindt.
Hedendaagse verzamelingen
Hedendaagse Oranjeverzamelingen bevatten naast vroege herinneringsstukken, vooral Oranje-souvenirs die bij elk Oranje-evenement op de markt komen. De inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 bracht in ons land de eerste massaproductie van Oranje-souvenirs op gang. De zogenaamde Oranjalia bevatten bekers, blikken, stropdassen, pennen enz. Verzamelt u al jaren voorwerpen die gerelateerd zijn aan het Koningshuis en wilt u die vanaf 26 april exposeren in ons Verzamelkabinet, neem dan contact op met het museum: tel. 079-3164735 of
Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, Zoetermeer, tel. 079-3164735