Het laatste Beroepenfeest van dit schooljaar in een landelijke serie van negen, krijgt bezoek van een flink aantal lokale en landelijke politici. Wethouders Isabelle Vugs van onderwijs en Taco Kuiper van Sociale Zaken zijn donderdag 12 maart de hele middag aanwezig en zijn actief als ‘matchmaker’. Dit houdt in dat ze leerlingen helpen zoeken naar de professionals uit hun Top 3, het voeren van gesprekjes en het maken van matches. In totaal zijn er circa 30 matchmakers. Tijdens de laatste ronde is ook wethouder Mariëtte van Leeuwen van Economische Zaken aanwezig.
Ook leden van de onderwijscommissie van de Tweede Kamer hebben belangstelling voor On Stage: Kamerleden Tanja Jadnanansing (PvdA) en Anne-Wil Lucas (VVD) hebben hun aanwezigheid inmiddels bevestigd bij de laatste ronde en de afsluiting van het Beroepenfeest in Zoetermeer. Zij houden een korte toespraak en voeren daarna informele gesprekjes met docenten en professionals.
Opening succesverhaal
De officiële opening wordt verricht door de wethouder, samen met de heer Hendrik-Jan Konijn van M. van der Spek Hoveniersbedrijf en student Robin. Robin bezocht vorig jaar het Beroepenfeest en sprak met de heer Konijn over zijn werk. Na het werkbezoek op de Doe Dag, hebben ze contact gehouden. Robin ging naar het Wellantcollege in Gouda, dat opleidingen aanbiedt die te maken hebben met Dieren, Planten, Natuur en Techniek.
Dankzij de contacten die hij zelf heeft gelegd bij Zoetermeer On Stage combineert hij deze opleiding nu met werk bij Hoveniersbedrijf Van der Spek in een zogenaamd leerwerktraject. Dit is een mooi succesverhaal dat hij graag wil delen met de leerlingen die het Beroepenfeest dit jaar bezoeken.
Dromen mag
Op 26 maart, de Doe Dag van Zoetermeer On Stage, brengen de leerlingen een werkbezoek aan de professionals waarmee ze tijdens het Beroepenfeest een match hebben gemaakt. Dromen mag bij On Stage, dus alle beroepen zijn aanwezig: van A(dvocaat) tot Z(orgverlener).
Investeren in de toekomst
Het Zoetermeerse bedrijfsleven investeert in hun toekomstige collega’s en medewerkers door de jongeren een beter beeld te geven van hun beroep. De VMBO leerlingen worden, als toekomstige vakkanjers, op deze manier in het zonnetje gezet. Zoetermeer is een van de negen gemeenten die het project Onderwijs On Stage realiseren. Onderwijs On Stage is een initiatief van ondernemer Corine Korrel en is gestart in 2007. Het is een succesvol concept gebleken met groot draagvlak bij deelnemende scholen, bedrijfsleven en gemeenten.
Namens Onderwijs On Stage was Korrel initiator en opsteller van de open brief CITO paniek die werd gepubliceerd in de Volkskrant. Onderwijs On Stage zet zich in voor een positiever imago voor VMBO leerlingen en voor het beter faciliteren van het keuzeproces van jongeren. Persoonlijk contact tussen de professionals en leerlingen is de succesfactor van het project. De On Stage Beroepenfeesten worden feestelijk georganiseerd met acts en muziek. Het Beroepenfeest van Zoetermeer On Stage wordt op donderdag 12 maart om 13.00 uur uur officieel geopend in de Dutch Innovation Factory.
Deelnemende professionals
Op www.zoetermeeronstage.nl is een overzicht te zien van alle deelnemende professionals en bedrijven. En van de Vrienden die Zoetermeer On Stage een warm hart toedragen en een bijdrage leveren door het verstrekken van subsidie of sponsoring van materialen en diensten. Zonder deze deelnemers en bijdragen zou het Beroepenfeest niet kunnen plaatsvinden.
Foto's: Zoetermeer on stage 2014