Het college van Zoetermeer heeft vrijdag 24 mei de Perspectiefnota 2013 – 2019 naar de raad verzonden. De nota laat zien wat de financiële situatie is van de gemeente, wat de kosten zijn van alle werkzaamheden die de gemeente doet, en welke taken wel en niet meer gedaan worden. De voortdurende crisis en rijksbezuinigingen leiden wederom tot bezuinigingsmaatregelen, deze keer om tot vijf miljoen minder per jaar uit te geven. Hiermee verwacht het college de begroting meerjarig sluitend te houden.
Het college doet in de nota voorstellen om gemeentelijke taken te schrappen of te verminderen, en enkele voorstellen om inkomsten te verhogen. Ook benoemt het college de speerpunten voor de toekomst: drie decentralisaties en samenwerking in de regio.
Wethouder Edo Haan (Financiën): “We hanteren een financiële top 5 van aandachtspunten voor ons huishoudboekje. Die onderwerpen beïnvloeden de komende vier, vijf jaar in grote mate ons financiële beleid. We moeten daarin doordachte keuzes maken om Zoetermeer als fijne stad te behouden en te verbeteren. En we moeten moeilijke keuzes maken, gezien de steeds minder wordende inkomsten van het rijk. Welke taken willen we en moeten we als gemeente de komende jaren blijven uitvoeren?”
Decentralisaties en samenwerking in de regio
Met de komst van de nieuwe bijstandswet, thuiszorg (Awbz) en Jeugdzorg worden belangrijke taken en budgetten van het rijk naar de gemeente overgedragen. Tegelijkertijd wordt het budget door het rijk fors gekort. Dat kan alleen als de gemeente deze nieuwe taken niet los van elkaar, maar in één keer in samenhang met elkaar organiseert.
Zoetermeer doet dat niet alleen. Alle nieuwe taken in het sociale domein worden samen met diverse regiogemeenten uitgevoerd.
Voorstel maatregelen
Het college stelt verschillende maatregelen voor om de begroting meerjarig sluitend te houden. Voorbeelden zijn: het overbrengen van taken naar andere partijen in de stad (zwemonderwijs, natuur- en milieu projecten, stadsboerderij), kleinere reserves voor groot onderhoud van de fysieke infrastructuur, het versoberen van het budget om mensen met een uitkering aan het werk te krijgen en het beperken van de bezetting van de wijkposten. Bij het rioolonderhoud worden minder kosten gemaakt; die winst wordt ingeboekt in het huishoudboekje.
Aan de inkomstenkant van de begroting stelt het college voor om vanaf 2015 precariobelasting voor het gebruik van gemeentelijke grond voor het waterleidingbedrijf in te voeren en om de kostendekkendheid van de rioolheffing te verhogen.
Tenslotte brengt de crisis ook een financieel voordeel. Door de lage rentestand kan de gemeente goedkoper lenen. Dat levert tijdens de crisisjaren tijdelijk tussen € 0,5 en € 1,5 mln per jaar op.
De perspectiefnota is te vinden op www.zoetermeer.nl/perspectiefnota .