U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.
Deze week: Het Geuzenpad in Palenstein
Betekenis van de straatnaam
De term geuzen komt van het Franse gueux, wat armoedzaaier of schooier betekende. In de strijd tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog werd dit de strijdnaam van het verzet. Even leek het er op dat de Geuzen verslagen waren door het sterke Spaanse leger, maar ze waren veerkrachtig en belegerden uiteindelijk de Nederlandse stadspoorten. De vloot van Prins Willem van Oranje was het meest effectieve wapen tegen de bezetter, vandaar de term Watergeuzen.
Achtergrondinformatie
Hendrik van Brederode ging op 5 april 1566 met zijn bevriende edelen naar de landvoogdes van de Nederlanden, Margaretha van Parma om een smeekbrief aan te bieden. Haar vertrouweling Karel van Berlaymont deed toen de uitspraak: Ce ne sont que des gueux (vertaling: Het zijn slechts bedelaars). Hij wilde hiermee de landvoogdes geruststellen. Het werd uiteindelijk de strijdnaam van de eerste Nederlandse verzetsstrijders.
De meeste Geuzen waren rauwe kerels, zeeschuimers en mannen zonder bezit. Zij hadden niets te verliezen en vochten tot het uiterste. Een smet op het blazoen waren de plunderingen en het vermoorden van Katholieke burgers en de Martelaren van Gorcum.
Op 3 oktober 1574 wordt Leiden ontzet. De geuzen vertrekken vanuit Zoetermeer, vandaar dat een verwijzing naar de Geuzen niet mag ontbreken in onze stad.
De heldhaftige strijd van de Geuzen is later bezongen in het lied: “in naam van Oranje doe open die poort!”
Meer informatie
nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Leiden(1573-1574)
Luister hier naar het strijdlied 'in naam van oranje doe open die poort' op Youtube.
Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld
Door: Mark Neijssel