Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Kleurlaan in de wijk Rokkeveen.
Betekenis van de straatnaam uitgelegd:
De Kleurlaan verwijst naar het concept van kleur, wat eigenlijk een eigenschap van het licht is.
Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de samenstelling van de verschillende golflengtes waaruit dat licht bestaat. Mensen nemen licht pas waar wanneer de elektromagnetische straling met een specifieke golflengte het oog bereikt. De samenstelling van golflengtes wordt het spectrum genoemd. De kleur van een oppervlak wordt bepaald door het deel van het licht dat door dat oppervlak wordt weerkaatst.
In andere woorden is kleur iets wat wij zien. Zonlicht lijkt op wit of goud licht maar brengt eigenlijk alle kleuren van de regenboog met zich mee. Door middel van hoe het licht afbuigt of weerkaatst kunnen er verschillende kleuren verschijnen zoals bekend wetenschapper Isaac Newton duidelijk werd toen hij met een prisma, een driehoek van massief glas, het zonlicht doorbrak en op een witte muur kleuren liet verschijnen. Hoe je het licht breekt zorgt kortom voor de kleur.
Als je om je heen kijkt zie je een enorme hoeveelheid verschillende kleuren. Kleuren kun je met elkaar mengen om andere kleuren te maken. De basis (primaire) kleuren van verf zijn: rood, geel, en blauw. Als je rood en geel mengt krijg je oranje, blauw met geel wordt groen en rood met blauw wordt paars. Dat noemen we de secundaire kleuren. Deze kleuren kun je ook weer met elkaar mengen zodat je heel veel verschillende kleuren kunt maken. Als je alle kleuren verf met elkaar mengt krijg je zwart.
De kleuren die je ziet op een tv, beeldscherm of smartphone zijn weer anders opgebouwd. Eigenlijk zijn dat gekleurde lichten waarbij de primaire kleuren rood, groen en blauw zijn. Met deze primaire kleuren kun je alle andere kleuren maken. Als je alle kleuren mengt dan krijg je geen zwart, maar wit. Net zoals bij het zonlicht zoals hierboven beschreven.
Zo lijkt kleur iets alledaags maar is het eigenlijk een heel uniek iets.
Bijzonderheden:
- Kleuren worden vaak gebruikt in spreekwoorden. Wie kent bijvoorbeeld niet de spreekwoorden: “een wit voetje halen” en “groene vingers hebben” of de term “zwart werken”?
- In Thailand geloven sommige inwoners dat je een specifieke kleur kleding moet dragen op specifieke dagen. Zo is maandag altijd geel en zondag altijd rood.
- Kleur is waarde bij edelstenen. Zo zijn rode edelstenen waarschijnlijk de meest zeldzame, op de voet gevolgd door blauw en groen. De kleur van een edelsteen schijnt volgens sommige ook helende, versterkende of andere spirituele eigenschappen te bezitten.
- Niet elk wezen kan kleur waarnemen zoals wij mensen dat doen. Honden bijvoorbeeld ervaren een stuk minder kleuren en deze zijn ook nog eens minder intens dan dat wij ze ervaren.
- Mannen en vrouwen ervaren kleur ook anders. Mannen zien over het algemeen minder verschil tussen kleuren en vrouwen zijn gevoeliger voor de subtiele overgangen van bijvoorbeeld roze naar rood.
Verder lezen:
- Kleur Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleur
- Waarom hebben dingen een kleur? – NTR - Clipphanger - Youtube
Tekst: Tom Blok
Foto's door: John Slotboom
Zie voor een overzicht van alle straten: