20140321 12598Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Albert Cuyplaan in het Dorp.

 

De Albert Cuyplaan is een straat in het Dorp, wijk 12. Het is een korte straat. Hij gaat aan de ene kant over in de Vermeerstraat en aan de andere kant in de Jan Steenlaan. Dit deel van het Dorp bestaat uit straten die vernoemd zijn naar Nederlandse kunstschilders.

20140321 12599  albert cuyplaan 004 


Albert Cuyp

Aelbert Cuyp was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en etser uit de Gouden Eeuw. Hij werd geboren op 20 oktober 1620 in Dordrecht en werd op 15 november 1691 begraven. Hij was het enig kind van landschapschilder Jacob Cuyp. Zijn vader leerde hem schilderen. Hij trouwde in 1658 met Cornelia Boschman, een voorname weduwe met 3 kinderen. Samen kregen zij nog een dochter. Cuyp was zeer betrokken bij de hervormde kerk waar hij vanaf 1660 meerdere functies had. Hierdoor schilderde hij veel minder.


Schilderijen

Albert Cuyp   Albert Cuyp 1
 Gezicht op Dordrecht (rond 1660)  Rijdend paar op paard (onbekend)


Zijn schilderijen waren vaak niet voorzien van een datum. Zijn vroegere werk (van voor 1650) laat vaak mensen op paarden zien met kleding in een soort Oosterse stijl. Dit werd gedragen door de rijkere mensen. Zijn inspiratie kwam van schilders eerder uit de Gouden Eeuw waaronder Salomon van Ruysdaal en Jan van Goyen. Zij kozen vaak ridders als onderwerp.
Na die tijd ontwikkelde hij zijn eigen stijl en schilderde met veel kleur. Mensen in kleurige kledij en dieren in prachtige landschappen. De zeegezichten in zijn doeken waren vaak in mediterrane, felle kleuren geschilderd. In tegenstelling tot zijn Hollandse landschappen die veel meer matte kleuren hadden. Een bekend schilderij van hem is ‘Gezicht op Dordrecht’. Vele van zijn werken hangen in musea over de hele wereld.


Bekendheid in Groot-Brittannië

Richard Wilson, een bekende landschapsschilder in Groot-Brittannië, zei dat hij Albert Cuyp – die daar geheel onbekend was – erg goed vond en dat zijn werken zeker gewaardeerd zouden worden door een groter publiek. Er ontstond een hype rond zijn schilderijen en mensen begonnen zijn werk te verzamelen. Dit gebeurde rond 1740, dus de schilder zelf heeft dit niet meer meegemaakt.


Eerbetoon

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de Albert Cuypmarkt in de Amsterdamse wijk, De Pijp, of zijn er zelf geweest. Op het Bagijnhof in Dordrecht is in 2006 een standbeeld van hem geplaatst. Dit is een abstract beeld, omdat we niet weten hoe hij eruit zag. Dit beeld is in 2013 verplaatst naar de Vriesestraat.

266px Albert Cuyp Dordrecht

 

Tekst: Marije Ronteltap
Foto's en bron: Wikipedia

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-