Anjeliertuin 1Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week is het de beurt aan de Anjerliertuin in Seghwaert.

Anjeliertuin 1Als je de straatnaam Anjeliertuin hoort is het eerste waaraan je denkt natuurlijk de mooie bloem: de anjer. In 1434 heeft René van Anjou in de heuvels tussen Grasse (Frankrijk) en San Remo (Italië) zijn grote anjerkwekerijen aangelegd nadat hij de heerschappij kreeg over de Provence in Frankrijk. Hiermee maakte hij de Provence in één klap het kloppende hart van de anjerteelt.

De anjer staat ook wel bekend onder de botanische naam Dianthus. Deze naam is afgeleid van dios, god, en anthos, dat bloem betekent. Het is niet zeker, maar er wordt gedacht dat de Griekse plantendeskundige Theophrastus de plant deze naam heeft gegeven.

 

Kenmerken van de Anjer

Dianthus caryophullus kz1Anjers zijn kruidachtige planten met smalle grijsgroene of blauwgroene bladeren. Het zijn meestal geen eenjarige planten. De bloemkelk van anjers is buisvormig met vijf bloempjes en twee, vier of zes brede dekbladeren aan de onderkant. De bloem heeft tien meeldraden en twee stampers. De kroonbladeren van de anjers zijn meestal gekerfd of gespleten.

De anjer als symbool

De anjer met zijn verschillende kleuren dient ook als symbool. De rode bloem stond in de Middeleeuwen symbool voor Maria, de moeder van Jezus. In de iconografie is de anjer het symbool van de verloving. En het is ook het symbool voor de arbeidersvereniging – denk aan het logo van de PvdA.  In Portugal staat deze rode bloem voor de Anjerrevolutie – de geweldloze militaire staatsgreep op 25 april 1974.

Anjerdag

De witte anjer was van oorsprong het symbool van verzet. Dit gebruik is ontstaan in de eerste bezettingsmaand in de Tweede Wereldoorlog. Prins Bernard droeg vaak een witte anjer in zijn knoopsgat. Veel mensen droegen uit onvrede over de bezetting op zijn verjaardag op 29 juni 1940 een witte anjer. Overal in Nederland waren witte anjers te zien op gebouwen en monumenten. Na het overlijden van Prins Bernard in december 2004 werd de witte anjer het symbool dat verbonden is aan veteranendag.

Tekst: Romy de Jong

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-