Weet u wat uw straatnaam betekent? In Straat in beeld zoeken wij de informatie achter het blauwe bordje uit. Nederland herdenkt in 2019 en 2020 ‘75 jaar Vrijheid’. De komende weken belichten we een aantal straatnamen met een link naar de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de Jan Hoornstraat in het Dorp.
De Jan Hoornstraat is een straat in de wijk Dorp, wijk 12. De straat ligt in een deel waar veel straatnamen iets te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Het is een parallelweg van de Cornelis van Eerdenstraat en een verlengde van de Meidoornlaan. De Schoolstraat kruist deze twee straten.
Maar wie was Jan Hoorn? Hij was een verzetsman in Zoetermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geboren op 28 maart 1907 in Zuidwolde en stierf op Bevrijdingsdag, 5 mei 1945 door de kogels van Duitse soldaten tijdens een vuurgevecht bij de Openbare School (Dorpsstraat 114). Hij maakte samen met Cornelis van Eerden en een grote groep anderen deel uit van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Dit verzet regelde extra bonnen of voedsel voor mensen die het nodig hadden. Cornelis van Eerden, Jan Hoorn, Jacob Leendert van Rij en John McCormick worden op 31 oktober 1945 opnieuw begraven in een eregraf bij de Oude Kerk. Het bedrag voor de begrafenis en het pensioen voor de weduwen, ruim 50.000 gulden, werd binnen twee maanden door de inwoners van Zoetermeer bij elkaar gebracht.
In het Wilhelminapark, dat in 1950/1951 werd gebouwd op de plek waar een aantal volkstuintjes waren, staat nu nog het monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. In dit bevrijdingspark herdenken we ieder jaar tijdens Dodenherdenking op 4 mei alle slachtoffers.
Bronnen: www.oudsoetermeer.nl
www.jollyduck.com
http://zoetermeermijnstad.nl
Zie voor een overzicht van alle straten:
Tekst: Marije Ronteltap
Foto's straat: Mark Neijssel