Muurbloemtuin copy3De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Muurbloemtuin.

De muurbloemtuin is gelegen in de wijk Seghwaert. De straat is een zijstraat van de Tuindreef en vormt samen met Petuniatuin, Madelieftuin en Lavendeltuin de tuinenbuurt in de wijk.

 Muurbloemtuin copy  Muurbloemtuin copy5

 

De uitdrukking 'muurbloempje' ken je wellicht wel, het staat voor verlegen meisje dat bij een dansgelegenheid niet ten dans wordt 1200px Erysimum cheiri01gevraagd en onopvallend aan de zijkant staat. De herkomst van de muurbloemtuin moet echter gezocht worden in de letterlijke betekenis, een bloem op een muur. In dit geval is het eigenlijk een plant die vooral groeit in kieren van muren.

De muurbloem met als Latijnse naam Erysimum Cheiri is een vaste plant uit de kruisbloemenfamilie waartoe veel groenten behoren zoals, bloemkool, broccoli en radijs. De muurbloem is een vaste plant die vroeger vooral in het wild voorkwam voornamelijk op muren van kerken, stadswallen en forten. De plant stelde wel enkele voorwaarden aan de muur, de specie tussen de stenen moet veel kalk bevatten. De muurbloem is een halfstruik afkomstig uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Romeinen introduceerden de plant vermoedelijk zo'n 2000 jaar geleden als sierplant en geneeskruid in de Lage Landen.

70059652 copyDe plant wordt gemiddeld tussen de 20-90 cm hoog. De muurbloem krijgt pas in het tweede jaar bloemen en bloeit van april tot juni met geurende bloemen. De bloemen van wilde planten zijn goudgeel, die van de gekweekte variant zijn donkergeel, oranje of roodbruin. De kroonbladen zijn 1,5-2,5 cm lang. Soms worden ook verwilderde siervarianten gezien. De afgeplatte, vierkantige vruchten zijn smal lijnvormig en 2,5-7,5 mm lang.

In Nederland is de plant zo zeldzaam in het wild dat hij als ernstig bedreigd op de rode lijst staat, sinds 1950 is het aantal groeiplaatsen zeer sterk afgenomen. Tegenwoordig zien we hem voornamelijk in tuinen als sierplant. De status is zo ernstig dat bij restauratie van muren waarop de muurbloem is gevestigd wettelijk voorgeschreven beschermingsmaatregelen getroffen dienen te worden. De meest noordelijke plek in Europa waar de plant in het wild voorkomt is de oude stadsmuur van Hanzestad Kampen in Overijssel.



Filmpje met uitleg over de Muurbloemtuin gemaakt door Flora van Nederland.

Bronnen:Wikipedia
www.floravannederlnad.nl
www.happyseeds.nl

Tekst: Monica Lausberg
Foto's straat: John Slotboom

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-