20230225 37117

Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze keer het kunstwerk Intercommunication.


Het kunstwerk Intercommunication van Jeffrey Shaw is bevestigd op de gevel van het Stadstheater in het Stadshart, het beste te zien vanaf het Cadenzaplein. Het kunstwerk is in 1992 geplaatst op de gevel en gerenoveerd in 2023. Het kunstwerk vertoond met lichtgevende letters een boodschap, over bijvoorbeeld de voorstellingen.
Het kunstwerk werd 25 februari 2023, na de renovatie, weer in werking gezet door wethouder Wim Blansjaar en kunstenaar Jeffrey Shaw. Dit viel samen met de viering van het 30-jarig jubileum van het Stadstheater.

 20230225 37111  20230225 37123


Intercommunication

Kunstenaar Jeffrey Shaw bekijkt IntercommunicationHet kunstwerk is in 1992 aangebracht op de gevel van het Stadstheater. Enkele jaren na de onthulling ervan, bleek het niet meer mogelijk de gekleurde lichtjes te laten branden. Hilko Folkeringa, directeur Stadstheater: “Er is een aantal keer geprobeerd om het kunstwerk te herstellen, maar dit is eerder niet gelukt. De software was geprogrammeerd op een oude Commodore computer en die kregen ze niet meer aan de praat.”
Veel toeschouwers hadden het kunstwerk dan ook niet eerder werkend gezien. De meeste Zoetermeerders kenden het kunstwerk wel, maar dan zonder de oplichtende letters.

Bij de restauratie van het kunstwerk is, dankzij de inzet van Kunstwacht en de technici van het Stadstheater, een nieuw besturingssysteem gebruikt. Het kunstwerk bestaat uit 99 grote LED alfanumerieke units. Deze zijn in 1992 in een 11 x 9 raster op de voorgevel gemonteerd. Net als op een gewoon nieuwsbord scrolt tekstuele informatie door deze alfanumerieke elementen, maar deze installatie is niet alledaags. Omdat de LED units vrij ver uit elkaar gemonteerd zijn, wordt de geprojecteerde informatie gedeconstrueerd tot een sculpturaal en esthetisch beeld waarbij geanimeerde deeltjes van woorden en zinnen in en uit de gevel lijken te weven. Het is niet de bedoeling dat het kunstwerk functioneert als een lichtkrant, maar de bewegende letters maken het kunstwerk. Er zijn fragmenten van teksten te zien van toneelstukken die worden opgevoerd in het theater.

Intercommunication is een onderdeel van het totaalconcept dat Jeffrey Shaw ontwierp voor het Stadstheater. Andere onderdelen van dit concept zijn de ‘Lichtmast’ aan de Europaweg en de ‘Oren’ in de glazen pui van het Stadstheater.

 intercommunication  20230225 37122

Jeffrey Shaw

Jeffrey Shaw is in 1944 geboren in Melbourne. Hij is een Australische performance en multimedia-kunstenaar, hoogleraar en kunsthistoricus. Hij pionierde in het gebruik van digitale media zoals computers en beam projectie. Shaw's werken zijn geëxposeerd in toonaangevende musea wereldwijd waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou Paris, Guggenheim Museum New York, ZKM Karlsruhe, Hayward Gallery London en Power Station of Art Shanghai. 

Tekst: Rita Soutendijk

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-