berlageplan 3 U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Berlageplan in Noordhove

 

 

berlageplan 1 berlageplan 2

 

BerlageBetekenis van de straatnaam
Hendrik Petrus Berlage werd geboren in Amsterdam op 21 februari 1856. Hij groeide op tot één van de meest invloedrijke architecten en stedenbouwkundigen van Nederland. Vrienden noemden hem Hein. Hij stierf in Den Haag op 12 augustus 1934.

Achtergrondinformatie

‘Hein’ Berlage werd geboren in een rijk gezin aan de Keizersgracht te Amsterdam. In zijn jeugd verhuisde hij naar Arnhem. Na zijn HBS ging hij studeren in Zurich aan de technische hogeschool. In deze tijd ging hij werken op het architectenbureau van Th. Sanders, waar hij in 1884 partner werd in de zaak.

In 1889 ging Hendrik Berlage zelfstandig door als architect en ontwierp hij het winkelpand van Focke en Meltzer in Amsterdam. Al snel daarna ging hij experimenteren met verschillende stijlen. Zijn faam werd steeds groter en heden ten dage zien wij nog steeds zijn nalatenschap. Zo zijn er ‘De beurs van Berlage’ (1903) in Amsterdam en het Kröller-Müller jachthuis (1914). Zoetermeerders kennen natuurlijk het Gemeentemuseum  in Den Haag dat geopend werd in 1935, een jaar na de dood van Berlage door zijn schoonzoon Emanuel Strasser.

Beurs van Berlage

Beurs1Tussen 1896 en 1903 bouwde Berlage een koopmansbeurs aan het Damrak in Amsterdam. Het moderne gebouw was een mix van bouwstijlen. Het is gebouwd als één blok steen en is versierd met karakteristieke gevels en torens.

Het gebouw bevat drie grote zalen die vroeger gebruikt werden voor de handel in graan, effecten en goederen. Tegenwoordig worden er verschillende culturele evenementen gehouden. De Beurs is in 1999 door de Union Internationale des Architectes op een lijst met de duizend meest belangrijke gebouwen geplaatst.

Andere bekende projecten van Berlage zijn onder andere: de wijk Amsterdam Zuid, Mercatorplein en het jachtslot Sint-Hubertus

 

Heb je even de tijd, bekijk dan deze documentaire: www.youtube.com/watch?v=b0wkVo0QKEk 

 

Meer informatie

nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Petrus_Berlage

nl.wikipedia.org/wiki/Gemeentemuseum_Den_Haag

  

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Mark Neijssel 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-