Diabaas 3U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Diabaas in Rokkeveen.

Diabaas 1 Diabaas 2

Betekenis van de straatnaam

diabaas

Diabaas is een vulkanisch dat niet is gestold aan het aardoppervlak en ook niet diep in de aarde, maar er tussen in. Ook is het een mafisch gesteente. Dit betekent dat het herkenbaar is aan zijn donkere kleur (grijs/zwart) en bestaat uit veel magnesium en ijzer. Diabaas is verwant aan basalt en komt vaak samen met basalt voor. Beide gesteenten komen in vulkanische gebieden naast elkaar voor, diabaas meest in gangen en spleten en basalt als lavauitvloeiing.

Achtergrondinformatie

Diabazen komen vooral in Zweden en Finland voor. De gangen die diabaas vormt, zijn soms wel 80 kilometer lang. Diabaas wordt ook wel 'doleriet' genoemd in Engeland, maar in ScandinaviĆ« en Amerika heet het, net als bij ons: diabaas. 

Diabaas gebruiken we als grondstof voor het isolatiemateriaal steenwol. Diabaas (of zijn familiegesteente basalt) wordt omgesmolten bij een temperatuur van 1400 graden Celsius en vervaardigt tot warmte-isolatiemateriaal voor in gevels, vloeren en daken. 

Diabaas werd in de oudheid gebruikt om gereedschap zoals bijlen van te maken. Vuursteen is harder, en dus scherper, maar is ook brosser dan diabaas. Het kappen van bomen blijkt zeer effectief te zijn met een bijl van diabaas!

 

Meer informatie
Kijk eens omlaag: over diabaas en de verschillende soorten
Wikipedia-pagina: steenwol

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-