Op 4 mei hoort de vlag halfstok te hangen, als teken van rouw en respect. Echte regels zijn er hiervoor niet in Nederland, je kan geen boete of straf krijgen voor het verkeerd ‘vlaggen’. Maar hoe hoort het eigenlijk?
Het halfstok hangen van de vlag komt waarschijnlijk uit de scheepvaart, mensen konden zo van grote afstand al zien dat er iets mis was aan boord van het schip. In Nederland is het de gewoonte om de vlag halfstok te hangen op Dodenherdenking. Dit als teken van eerbied en respect.
Protocol
Burgers mogen in Nederland zelf weten hoe en of ze vlaggen, maar overheidsgebouwen zijn wel gebonden aan regels. Volgens het protocol moet de vlag altijd eerst helemaal tot in top gehesen worden, om hem daarna halfstok te hangen. Bij het strijken van de vlag, als het begint te schemeren, wordt de vlag eerst weer helemaal in top gehesen, waarna hij volledig naar beneden wordt gehaald.
Volgens het officiële protocol wordt de vlag op 4 mei om 18.00 uur op tweederde van de vlaggenmast gehangen. Maar het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept burgers op om de vlag de hele dag halfstok te laten hangen, en op 5 mei de hele dag in top te laten wapperen.
De vlag mag nooit de grond raken en niet storend zijn voor bijvoorbeeld het verkeer.
De oranje wimpel hang je alleen boven de vlag op Koningsdag, de verjaardag van Koning Willem-Alexander, of de verjaardagen van koningin Máxima (17 mei), prinses Beatrix (31 januari) en kroonprinses Amalia (7 december).
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!