EikenprocessierupsHet seizoen van de eikenprocessierupsen start nu weer. De eerste rupsen zijn in Zoetermeer alweer gespot, maar de rupsen veroorzaken nu nog geen jeuk. Dat doen zij pas als ze de brandhaartjes gaan verliezen. Wie een nest ziet, kan dit melden bij de gemeente.

De eikenprocessierups heeft natuurlijke vijanden, zoals vogels en insecten. We zorgen ervoor dat de omstandigheden voor deze natuurlijke vijanden zo goed mogelijk zijn. Verschillende vogels, vooral mezen, eten de eikenprocessierupsen. Daarom zijn er de afgelopen jaren veel vogelhuisjes opgehangen.

Ook heeft de gemeente bloemrijke bermen aangelegd om insecten en vogels aan te trekken die helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierupsen. We houden ook rekening met het maaien van het gras. Door op een andere manier te maaien, zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk bloeiende bloemen overblijven om zo de insecten en daardoor weer de vogels aan te trekken.

Daarnaast controleren we de eikenbomen in Zoetermeer op processierupsen. Risicovolle plekken, zoals de Zoetermeerse plas en locaties bij basisscholen worden als eerste gecontroleerd. Zodra er een nest van de eikenprocessierups is gevonden, haalt een bedrijf het nest weg met een rupsenstofzuiger.


Als u eikenprocessierupsen in het openbaar gebied ziet, zoals op straat, in een park of op een speeltuin, kunt u dit melden bij de gemeente Zoetermeer: https://www.zoetermeer.nl/eikenprocessierups?fbclid=IwAR1PRgm5QGXhZgsT3E-7rARL6AB6TSVkgT1VBH-rqU6sS65GnIdD1qprVwo

Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen danken hun naam aan het feit dat ze in lange rijen (in processie) via de stammen op zoek gaan naar voedsel in de vorm van vers eikenblad. De rupsen van deze nachtvlinder zijn geregeld in de lente en zomermaanden te vinden op de zomereik en soms ook op beuk en berk. De donkere rupsen hebben lange, grijzig-witte haren op roodachtig oranje wratten. De haartjes van deze rupsen veroorzaken bij sommige mensen allergische reacties als jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen en oogontsteking.

 De gemeente raadt inwoners ten sterkste af om de rupsen op te pakken of ze zelf te bestrijden. Als eikenprocessierupsen op bomen op eigen grond voorkomen, dan zijn inwoners wel zelf verantwoordelijk voor bestrijding met hulp van een deskundig bedrijf.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-