Het Duurzaamheidsfonds kan van start gaan, met 10 miljoen in kas. De gemeenteraad heeft het raadsvoorstel aangenomen met 35 stemmen voor en 3 stemmen tegen. Wethouder Bouke Velzen: “In najaar kan gestart worden met de subsidie aanvragen.”


isolatie huisWethouder Velzen: “Door de oorlog in Oekraïne en de energie-crisis en -armoede is duurzaamheid en de energietransitie nu bij iedereen bekend. Het duurzaamheidsfonds kan beschikken over een pot geld van 10 miljoen euro, waarvan 7,5 miljoen vanuit de Eneco-gelden. Het fonds is opgericht om duurzaamheid in Zoetermeer te stimuleren, en is verdeeld in drie categorieën: Duurzame initiatieven, Eigenaren/bewoners en Gemeentelijk vastgoed. De gemeente gaat de komende tijd drie panden verduurzamen in de categorie Gemeentelijk vastgoed, het CKC, het Stadstheater en de Afvalreiniging, deze panden worden geïsoleerd, er komen zonnepanelen en indien mogelijk een groen dak.

 

Geld voor initiatieven

Het geld van het Duurzaamheidsfonds is bedoeld voor het ondersteunen van initiatieven, niet voor het verduurzamen van particuliere huizen. Velzen: “Een VVE kan vanuit het fonds bijvoorbeeld een subsidie krijgen om een energiescan te betalen, waarmee ze verder de verduurzaming in gang kunnen zetten. Met dit fonds kunnen we honderden VVE’s op weg helpen.”
Voor particuliere eigenaren zijn er vanuit het Rijk allerlei landelijke regelingen (financieringsmogelijkheden, subsidies, etc.) om de energietransitie mogelijk te maken. Wat wel kan is samen met een VVE ondersteuning aanvragen, of geld aanvragen voor innovaties op het gebied van duurzaamheid. Ook kunnen VVE’s geholpen worden om landelijk duurzaamheidssubsidie aan te vragen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-