de boten copyDe Scheveningse kust is even het Walhalla voor zeilers nu de vloot van The Ocean Race in de 6e etappe de enige Nederlandse haven aan zee heeft aangedaan. In deze langste en zwaarste professionele zeilwedstrijd ter wereld doet de Zoetermeerse Rosalin mee als enige Nederlandse deelnemer met Team Malizia.

Aankomst

Op zondag 11 juni rond het middaguur kwamen de eerste IMOCO-boten, begeleid door veel kleine bootjes en met veel bekijks vanaf de kant, aan bij de etappefinish in de Scheveningse haven. In deze veertiende editie is Scheveningen de laatste tussenstop op weg naar het eindpunt in het Italiaanse Genua. Vlak voor de Nederlandse kust was er nog een momentje met het koninklijk paar. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima kwamen het team persoonlijk aan boord feliciteren en welkom heten. Er zat voor Rosalin Kuiper en haar Team Malizia met de Seaexplorer niets meer dan een derde plaats in op maar 13 min en 43 seconde achter het winnende team: 11th Hour Racing Team. Natuurlijk voor de Zoetermeerse een mooi resultaat.

 Rosalin 110602  Willem en Rosalin 3

Wereldrecord langste afstand in 24 uur

Roasalin uurrecordIn de 5e etappe op weg naar Aarhus (Denemarken) had Team Malizia al met een briljante eindstrategie het wereldrecord langste afstand in 24 uur op haar naam gebracht en dat bracht een  positieve sfeer in het team voor de komende etappe. Vooraf had Rosalin gehoopt deze etappe met haar Team Malizia te winnen. Het is immers de droom van iedere zeezeiler om de etappe in het geboorteland te winnen. Rosalin was erg enthousiast om naar Den Haag te varen en gaf aan trots te zijn om naar haar thuisland te varen. Maar het was een korte etappe waar geen foutjes gemaakt mochten worden.

Complexe etappe

Helaas begon het team na het vertrek uit Aarhus al met een achterstand. Bij de start moest al direct een extra strafrondje rond de boei worden gevaren.  In de relatief korte etappe was het stuivertje wisselen om de derde en tweede positie in de race. Het was een race met een aantal strategische opties. Een tactische etappe met complexe kustlijnen, gedetailleerde scheidingszones, smalle kanalen, stroom, zeewind en de windmolenparken. Dat maakte het lastig vanuit een navigatieoogpunt, daarnaast was er een grote hoeveelheden recreatief en commercieel verkeer op de route.

Een marathon aan het zeilen

m168693 14 06 230609 PBR 11HRT 0141De IMOCA zeilers hebben er inmiddels 30.000 mijl erop zitten. Rosalin ziet het als een marathon, waarbij de laatste loodjes het zwaarst wegen. Je vaart tijdens de race zo hard dat je je continu moet vasthouden. Rosalin geeft zelf aan dat het een aanslag op haar lijf is. Het lichaam is voortdurend intens gespannen. Niemand heeft genoeg tijd om bij te komen en de spiermassa neemt af en de spieren zijn moe. Ondanks dat het een marathon is, gaat ze de race uitvaren. Daarna is het bijkomen en alle indrukken een plekje geven. Donderdag 15 juni vertrekt de vloot weer vanuit Scheveningen voor de laatste etappe in The Ocean Race. Team Malizia staat momenteel 3e in de eindranglijst.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-