20230615 39664De bouwwerkzaamheden aan het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark vorderen goed, tijd voor aannemer Vaessen om het project te laten zien aan Zoetermeer. De laatste constructiewerkzaamheden zijn bijna afgerond en binnen worden al tegels aan de wanden geplaatst.


Zaterdag, tijdens de Dag van Architectuur, zijn er rondleidingen voor bewoners, de pers mocht al een paar dagen eerder een kijkje nemen. Wat direct opvalt in het zwembad is het vele gebruik van hout, in de constructie, maar ook in vele details in het zwembad. “De architect heeft gekozen voor een Japans tintje voor het zwembad, vandaar het vele hout”, vertelt Guus de Goede, projectleider gemeente Zoetermeer. “In de tegels zie je dat ook terug, er worden in het zwembad drie kleuren tegels gebruikt, met donkere accenten. Zelfs in de buitenruimte is Japanse invloed te zien, daar zullen vooral veel Japanse planten komen!”

 

 20230615 39672  20230615 39686

Blij met het mooie weer

De aannemer is blij met het mooie weer, want omdat het de afgelopen drie weken droog was, konden ze lekker op schieten met de houten constructie. “We hebben droog weer nodig om het hout te verwerken, dus we konden nu lekker doorwerken!”
Ook op zaterdagen wordt doorgewerkt om de afgesproken opleverdatum in december dit jaar te halen. In de zomervakantie ligt de bouw wel drie weken stil tijdens de bouwvak, maar die tijd wordt gebruikt om de vloeren goed te laten drogen. “Net voor de bouwvak gaat de vloer erin en als er dan toch niemand hoeft te zijn, kan dat goed drogen en kunnen we na de vakantie meteen weer verder!”

 

Nog even geduld

Als het gebouw is opgeleverd, volgens planning op 1 december, kan er nog niet meteen gezwommen worden. Guus de Goede: “Na de oplevering moet er nog heel veel gebeuren. Zo moet de keuken van de horeca dan geplaatst worden en kunnen verenigingen er ook pas vanaf die tijd in om aanpassingen te doen. We houden ook nog een aantal testdagen, om er zeker van te zijn dat alles goed werkt voor het zwembad echt open kan voor publiek.”
De planning is nu dat het zwembad in het tweede kwartaal van 2024 in gebruik genomen kan worden. Op de buitenruimte moet nog iets langer gewacht worden, dit is waarschijnlijk pas ná de zomer helemaal klaar. “Maar we hopen dat de bezoekers volgend jaar zomer al wel gebruik kunnen maken van het terras”, aldus Guus.

  

 20230615 39695  20230615 39703

Binnen- buiten

Het recreatiebad combineert op een vernuftige manier binnen en buiten. Als het mooi weer is, kunnen de dakramen open voor frisse lucht, maar ook wordt dan vrijwel de volledige pui geopend zodat de bezoekers echt het gevoel krijgen buiten te zwemmen. “Er zijn 14 hefpuien, die omhoog kunnen worden getakeld bij mooie weer. Zo is bijna 90% van de gevel open op een mooie zonnige dag.”
Rondom het zwembad komen ligweiden, maar ook een spraypark voor de kinderen en een beachvolley/handbalveld. Dat veld is in de avonduren, ook beschikbaar voor sportverenigingen.
Recreatiebad

Het recreatiebad wordt echt een bad voor de hele familie. Er is een apart peutergedeelte, waar de kleinste bezoekers kunnen spelen. Op het zwemgedeelte komen drie glijbanen uit: een familieglijbaan, een snelle buizenglijbaan (mét lichteffecten!) en een hang-glijbaan, waarbij je een stuk een vrije val maakt.
Het horecagedeelte ligt wat hoger dan de baden, waardoor vanaf de horeca alle zwembaden zijn te overzien.

 

 20230615 39714  20230615 39671

Toegankelijk

Er wordt veel gedaan om het zwembad zo toegankelijk mogelijk te maken voor mindervaliden. Het zwembad is natuurlijk geheel rolstoeltoegankelijk, maar mensen in een rolstoel kunnen ook bij het recreatiegedeelte naar buiten. Voor lopende mensen is daar een speciaal voetenbad, zodat vuil van buiten niet mee naar binnen wordt genomen, voor rolstoelers is er een speciaal rolstoelbad, waar zij doorheen kunnen rollen om de wielen schoon te spoelen.
Het doelgroepenbad wordt in hoogte verstelbaar zodat het voor zoveel mogelijk doelgroepen toegankelijk is. Ook komt er een mobiele tillift, die op meerdere plekken in het zwembad in te zetten is. Met een tillift kunnen mensen vanuit een rolstoel gemakkelijk in het water komen. Ook aan visueel beperkte mensen wordt gedacht, er is speciaal een kamer gereserveerd voor de blindengeleidehonden en in de donkere vloeren komen lichte accenten zodat de overgang tussen vloer en wand duidelijk is.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-