Overhandiging van folder door wethouder Marijke van der MeerWethouder Marijke van der Meer overhandigde op donderdag 15 juni 2023 de folder ‘Eerste tandje’ aan de moeder van baby Kate. Hiermee start de samenwerking tussen JGZ Zuid-Holland en Jeugdtandverzorging Zoetermeer. Het advies aan ouders: ga bij het doorbreken van het eerste tandje naar de tandarts.

Jeugdtandverzorging Zoetermeer is gespecialiseerd in preventieve tandzorg bij kinderen en heeft een splinternieuwe behandelkamer voor baby’s. Voortaan worden ouders op het consultatiebureau actief gewezen op het belang van tandenpoetsen en tandartsbezoek.

Ga vanaf het eerste tandje naar de tandarts

De meeste kinderen krijgen hun eerste tandje als ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Het advies is om al bij het eerste tandje te gaan poetsen en dan ook naar de tandarts te gaan. Die kan het mondje controleren en ouders informatie geven over poetsen en over hoe je de tanden van het kind gezond houdt. Dat is nodig, want cariës (gaatjes) zijn te voorkomen als je weet hoe je goed voor je mond en tanden kunt zorgen. Op tijd naar de tandarts gaan is hierin de eerste stap. Wethouder Van der Meer benadrukte in haar toespraak dat het voor ouders belangrijk is om te weten dat bij kinderen de tandarts wordt vergoed uit de basisverzekering: “het is gratis”. 

Consultatiebureau

Op het consultatiebureau krijgen ouders advies over een goede gezondheid van mond en gebit. De jeugdverpleegkundigen gaan ouders actief stimuleren om met hun kind naar de tandarts gaan. Ouders kunnen zelf kiezen of ze naar hun eigen tandarts gaan of naar Jeugdtandverzorging Zoetermeer. Veel ouders weten niet dat tandartsbezoek van kinderen tot 18 jaar gratis is, omdat het wordt vergoed uit de basisverzekering. 

Speciaal voor baby's

Bij Jeugdtandverzorging Zoetermeer zijn ze helemaal klaar voor de komst van de allerkleinsten. Er is een speciaal baby-spreekuur, waar ouders met hun baby kunnen komen en praktische tips krijgen. Vanaf 2 jaar zijn er kleine peutergroepen met andere leeftijdsgenootjes. De assistente maakt deze bezoekjes tot een feestje: poetsliedjes zingen, tandjes tellen en oefenen met poetsen. Zo kan een kind spelenderwijs aan de tandarts wennen. Deze bezoeken worden volledig vergoed door de zorgverzekering. 

Meer kinderen een gaaf gebit

Door samen te werken willen JGZ Zuid-Holland West en Jeugdtandverzorging Zoetermeer bereiken dat zoveel mogelijk kinderen opgroeien met een gaaf gebit.

Foto: Uitreiking van de folder “Eerste tandje”. (Fotograaf: Gerard van Warmerdam)

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief


Vlnr: Wethouder Van der Meer; Sabine Westeijn, directeur Jeugdtandverzorging Zoetermeer; Karin Verheijen, jeugdverpleegkundige en stafmedewerker JGZ; moeder & baby Kate; Karin Urgert, tandartsassistente Jeugdtandverzorging Zoetermeer; Joyce Opdam, jeugdverpleegkundige JGZ

-advertenties-

-goede doel-