VraagtekenchobaWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad!

Wist u dat de eerste chocoladepasta wereldwijd in Zoetermeer werd bedacht? In de vroegere Zoetermeerse Brinkers Margarinefabriek werd margarine gemaakt en sinds 1948 ook chocoladeboter onder de merknaam Choba. Dit product werd ontwikkeld als gevolg van de lage marges bij de productie van margarine, kort na de Tweede Wereldoorlog. Bernardus Brinkers bedacht deze zoete lekkernij voor op brood en Margarinefabriek Brinkers was daarmee de eerste fabrikant van chocoladepasta wereldwijd. In 1960 werd er ook een hazelnootpasta bedacht: Nusco Hazelnootpasta. Choba chocoladepasta is nog steeds te koop in de supermarkt, Nusco alleen in biologische winkels.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-