Diane vlet2Diane Vlet is de oprichter van SHS, Stichting Herdenking Slavernijverleden, en organiseert elk jaar in Zoetermeer de Keti Koti herdenking. Diane is inheemse uit Suriname en ontdekte dat zij zelf afstamt van een slavin. Het slavernijverleden laat haar niet los.

Diane Vlet: “Mijn familie was geen slaaf, maar maakte wel de doorwerking van de slavernij mee. Inheemsen werden niet erkend en hebben veel te maken met discriminatie.” Het betekende voor Diane dat zij zich ging inzetten voor de herdenking van het slavernijverleden. Het is heel belangrijk voor haar om bekendheid te geven aan het verhaal van de inheemsen, tot slaaf gemaakten die vaak vergeten worden in de geschiedenisboeken.

 

Geboren en getogen inheemse

Diane vletDiane is geboren in Suriname, zij groeide op in het kleine dorp Bernharddorp, waar vooral inheemsen leefden. Op school leerde zij Nederlands en Nederlandse geschiedenis uit de lesboeken, maar thuis leerde ze de inheemse gebruiken en liedjes. Haar oma leerde haar de inheemse taal en liet haar manden en een hangmat vlechten, zelf een kalebas uithollen en leven met de natuur. Van oma leerde Diane al jong: de natuur is de wet en het land is van iedereen. Wat je neemt, geef je ook terug.
Het was een grote cultuurschok voor de nog jonge Diane toen ze op 14-jarige leeftijd naar Nederland kwam, vanwege de burgeroorlog in Suriname. Met haar moeder en drie broertjes en zusjes kwamen ze in de Haagse Schilderswijk terecht. Diane: “In het begin had ik heel veel heimwee. We konden niet meer naar buiten, het was koud. Ik sprak wel Nederlands, maar vond weinig aansluiting bij mijn klasgenootjes.”
Met 24 jaar oud ging Diane in Zoetermeer wonen en was al meer vertrouwd met de Nederlandse cultuur.

 

Op zoek naar verleden

Diane vlet3Toen haar vader overleed in 2005 ging Diane Vlet op zoek naar haar verleden. Waarom heette zij eigenlijk Vlet, waar kwam die naam vandaan? Diane: “Ik ontdekte dat ik afstam van een slavin, Yaba. Zij was vroedvrouw op een plantage en kreeg het brandmerk 1180. Zij kreeg een kind van een man uit Delft, met de achternaam Vlet. Zo kwam de familie aan deze achternaam.”
De dochter van Yaba, Madeleine, is de betovergrootmoeder van Diane, wat betekent dat haar familie 3 generaties geleden nog te maken had met slavernij. De slavernij is nu afgeschaft, maar toch hebben inheemsen nog steeds te maken met discriminatie en worden zij achtergesteld. Diane: "Het is net als met mishandeling, dat werkt vaak ook nog generaties door in families."

Haar officiële naam is Diana, maar haar moeder noemde haar altijd Diane. Als inheemse naam zou Diane Tokoro kiezen, dit betekent verhalenverteller.

 

Stichting Herdenking Slavernijverleden

keti koti zoetermeer 2022 019Naarmate Diane meer te weten kwam over haar verleden, voelde zij steeds sterker ‘hier moet ik iets mee’. Diane Vlet richtte 10 jaar geleden, met hulp van oud-Zoetermeerse wethouders Hans Haring, Edo Haan en Krishna Autar de stichting SHS op: Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer en organiseert al 10 jaar de Keti Koti herdenking in Zoetermeer.
Diane: “Ik wil dat mensen dit deel van de geschiedenis leren kennen. De inheemse geschiedenis is heel vaak nog onzichtbaar, maar ook wij hebben erg geleden onder de slavernij.” Het gaat Diane echter niet alleen om de geschiedenis, maar vooral ook om het heden. Er is namelijk nog steeds moderne slavernij, maar ook veel discriminatie in onderdrukking van de inheemse bevolking. “Daarom geef ik nu door het hele land heen ook lezingen, om mensen bewust te maken van deze vergeten geschiedenis. Maar ook om hen te vragen: Weet waar je je koffie en thee koopt, wie heeft dat gemaakt?”

 

Diane vlet4Vechten en teleurstelling

Als voorzitter van de stichting krijgt Diane veel werk naar zich toegeschoven. Diane: “Het is elk jaar een hele strijd om het geld bij elkaar te krijgen voor de herdenking. Dit jaar wou ik een heel groot feest organiseren, maar we kregen het financieel niet rond. Er is al jaren geen geld voor een goede standaard om de krans op te leggen, dat zou ik graag anders zien. Het is een teleurstelling, maar ik ben een vechter en geef niet zomaar op. Zware rugzakken van zowel de inheemsen als de afrikaanse slaafgemaakten drukken op mij. Het wordt tijd dat wij ons eigen verhaal vertellen en een podium krijgen.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-