VraagtekenWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad!

WatertorenDe watertoren Tien Gemeenten in Rokkeveen is met een hoogte van 45 meter een imposante verschijning. De toren staat op 324 palen die 14 meter diep de grond in gaan. De toren kon 500.000 liter water bevatten.

De toren is ontworpen door architect C. Visser uit Delft en is gebouwd in 1927-1928 voor de Stichting Drinkwaterleiding De Tien Gemeenten. Rond het pleintje om de toren bevinden zich stenen met namen en afstanden tot de toenmalige dertien deelnemende gemeenten, rond de ingangdeur bevinden zich de wapenschilden van de gemeenten (uitgezonderd de wapens van Stompwijk en Veur), het bouwjaar en het provinciewapen van Zuid-Holland.

Een schaalmodel van de Zoetermeerse watertoren is te zien in Madurodam.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

-advertenties-

-goede doel-