geld euromuntenDe gemeente Zoetermeer verlaagt de drempel voor schuldhulpverlening en versnelt het proces voor inwoners die van hun schulden af willen komen. Per 1 juli wordt de aflosperiode van de nieuwe schuldregelingen gehalveerd van 36 naar 18 maanden.

Dit betekent dat mensen in de helft van de tijd van hun schulden af kunnen zijn. Wethouder Bouke Velzen, schuldhulpverlening: “Schulden hebben een grote impact op iemands leven. Met een schuldregeling helpt de gemeente inwoners om uit de schulden te komen. Dit gaan we sneller doen zodat onze inwoners hun leven ook sneller weer op de rails krijgen. De halvering van de aflostermijn zegt in principe niets over de duur van de schuldhulpverlening. We laten de cliënt pas los als er perspectief is op duurzame financiële gezondheid. Dit is altijd maatwerk. Begeleiding en nazorg geven we zo kort als kan, maar ook zo lang als nodig is.”

 

Wetswijziging

Dit nieuwe beleid volgt op de wetswijziging van de Faillissementswet die vanaf 1 juli 2023 in gaat. De minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft onlangs gezegd dat de verschillende hulptrajecten beter op elkaar moeten aansluiten en uiteindelijk allemaal maximaal 18 maanden moeten gaan duren.

De gemeente Zoetermeer heeft de taak om inwoners met schulden te helpen. Wethouder Bouke Velzen licht toe: “Als er sprake is van problematische schulden helpen wij onze inwoners door de schulden te ‘stabiliseren’. Wij gaan daarvoor in gesprek met de schuldeisers over het gedeeltelijk terugbetalen van de schuld. Als dit lukt, wordt in een schuldregeling afgesproken hoe de schuld wordt terugbetaald. Dit heet een ‘minnelijk traject’. Als deze partijen niet willen meewerken aan zo'n afspraak, dan kan de rechter beslissen dat de schuld op een andere manier wordt terugbetaald, het 'wettelijk traject'.”
De nieuwe regeling, die op 1 juli ingaat, geldt alleen voor nieuwe trajecten. Mensen die op dit moment al in een traject zitten voor schuldhulpverlening komen hiervoor niet in aanmerking.

 

Zoek zo snel mogelijk hulp en ondersteuning

De gemeente Zoetermeer wil dat inwoners met geldzorgen zo snel mogelijk hulp en ondersteuning zoeken. Samen met maatschappelijke partners helpt de gemeente om de geldzaken weer in controle te krijgen. Wethouder Velzen: “Schulden zijn geen reden voor schaamte, maar we zien toch vaak dat mensen lang aarzelen voor ze hulp zoeken. We hopen dat mensen zich sneller zullen aanmelden nu de duur van het traject is gehalveerd.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-