Een permanent herdenkingscomité Keti Koti gaat de komende jaren de herdenking organiseren. In het voorjaarsdebat heeft de raad een motie van D66 aangenomen waarin wordt opgeroepen de Keti Koti herdenking jaarlijks op een waardige manier te organiseren.

keti koti zoetermeer 2022 042Op 1 juli 2023 start het herdenkingsjaar voor het slavernijverleden, het is dan 150 jaar geleden dat de slavernij afgeschaft werd in Suriname en de Caraïbische eilanden. Het slavernijverleden wordt elk jaar in Zoetermeer tijdens de Keti Koti bijeenkomst herdacht in Palenstein. De raad wil graag een meer prominente locatie voor de viering en als het kan ook een passend monument voor Keti Koti. In Palenstein, bij het Rakkersveld, is niet genoeg plaats voor de herdenking en de raad vindt deze locatie dan ook ongeschikt. In Zoetermeer heeft bijna 20% van de inwoners een achtergrond in Suriname of het Caribisch gebied en er is altijd veel belangstelling voor de Keti Koti herdenking.

In de motie wordt voorgesteld om een permanent herdenkingscomité Keti Koti op te richten, met vooral ook mensen met een Surinaamse of Caraïbische achtergrond en vertegenwoordiging van de Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer.
Wethouder Ter Laak: “Laten we de organisatie verbreden en een waardige herdenking organiseren. Het is goed als we als stad aandacht besteden aan dit deel van onze gezamenlijke geschiedenis.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-