20230629 39881
Lucinda en Marjolein hebben het goed verdeeld, allebei doen ze 5 etages van hun flat. “Anders wordt het echt teveel”, aldus beide dames. Zij starten vol goede moed met de 100e Lief en Leedstraat in Zoetermeer, straten waar de buren een beetje extra naar elkaar omkijken.


Sofia Visser begeleidt de deelnemers van de Lief en Leedstraten. “We gaan bij iedereen die zich aanmeldt langs, om te vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat we van hen verwachten”, legt ze uit. Een Lief en Leedstraat krijgt de beschikking over een eigen budget, 75 euro per jaar, waarmee zij kleine presentjes voor hun buren kunnen kopen. “Dat gaat van een leuke kaart bij een verjaardag tot een bloemetje bij een zieke buur”, aldus Sofia, “Daarnaast krijgt elke straat ook nog een activiteitenbudget om bijvoorbeeld eens per jaar een feestje of bijeenkomst in de straat te organiseren”.


‘Zo leer je je buren weer beter kennen!’

20230629 39873Marjolein woont al 24 jaar in de flat aan het Dijkwater en kent Lucinda sinds zij hier ook kwam wonen, zo 13 jaar geleden. Zij zijn de nieuwe gangmakers van het Dijkwater, nummers 6-95. “We kennen al heel veel mensen hier”, vertelt Lucinda. Marjolein vult aan: “Ja, het duurt soms wel 20 minuten voor ik van de ingang beneden bij mijn huis ben, dan kom ik onderweg weer vele buren tegen en maak even een kletspraatje! Het is leuk om je buren op deze manier nog wat beter te leren kennen.”

 

Bloemetje voor de twee gangmakers

Lucinda en Marjolein kregen bij de start van hun eigen Lief en Leedstraat een bloemetje van wethouder Ingeborg ter Laak die hen heel veel succes toewenste met hun straat. Ter Laak: “Wij als stadsbestuur willen vooral dat iedereen zich thuis voelt en dat begint in je eigen straat of flat met het leren kennen van je buren. We zijn dan ook heel blij met deze gangmakers die hun eigen flat net weer wat gezelliger maken.”
Sofia Visser: “We hebben nu 100 Lief en Leedstraten, maar er kunnen er nog veel meer bij! Vanuit heel Zoetermeer melden mensen zich aan, maar de wijken Buytenwegh, de Leyens en Seghwaert mogen nog wel wat meer gangmakers krijgen! Het is een mooie mix van flats, woonstraten of ouderencomplexen die meedoen en in hun eigen buurt weer een stuk gezelliger maken.”
Elk jaar wordt er ook een klein feestje gehouden voor alle gangmakers in Zoetermeer, dit jaar in het Wapen van Zoetermeer. Sofia: “De gangmakers kunnen dan elkaar ook een beetje leren kennen en ze doen onderling vaak heel wat inspiratie op voor hun eigen straat.”

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-