wozHet aantal WOZ-bezwaren dat de gemeente heeft binnen gekregen is dit jaar enorm gestegen. Vorig jaar kwamen er nog ruim 2.000 bezwaren binnen, dit jaar heeft de gemeente 8.500 WOZ-bezwaren gekregen. De gemeente gaat een extern bureau inschakelen om de stapel bezwaren weg te werken.


Normaal kwamen er jaarlijks zo’n 1500 bewaren tegen de WOZ heffing binnen, 2022 was al een piekjaar, maar 2023 gaat daar bijna 5 keer overheen. Het grote aantal WOZ-bezwaren wordt veroorzaakt door een stijging van de WOZ-waarden met meer dan 20% afgelopen jaar. Tegelijkertijd was de inflatie ook ruim 10%. Daarnaast werd er door verschillende No Cure No Pay (NCNP) bureaus flink campagne gevoerd om bezwaar te maken, klanten hoefden pas te betalen als een bezwaar werd toegeweze en liepen dus geen risico.


Niet op berekend

De gemeente is verplicht alle bezwaren voor 31 december 2023 afgehandeld te hebben. Als dit niet lukt, mogen er voor 2024 geen aanslagen opgelegd worden en kunnen de bezwaarmakers een dwangsom eisen die in de miljoenen euro’s kan gaan lopen.
De gemeente had gerekend op een verdubbeling van het aantal bezwaren en daarom al een extern bureau ingeschakeld om 2.000 bezwaren te verwerken. Het externe bureau gaat nu maximaal 5.000 bezwaren afhandelen. Deze inkoop is echter wel onrechtmatig, eigenlijk had dit volgens een Europese aanbestedingsprocedure moeten lopen, maar daar is nu geen tijd meer voor. De uitgaven tot en met 31 december 2023 zullen rond de € 500.000 liggen.
De gemeente mag per jaar maximaal 1% van het begrotingstotaal, € 4,2 miljoen, aan fouten door bv onrechtmatige inkoop op de jaarrekening hebben staan.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-