De gemeente krijgt een grotere rol in de inrichting van de zorg. Na het debat in de Tweede Kamer over de zorg, waarbij ook de gemeente Zoetermeer hun zienswijze liet horen, is besloten dat de gemeenten een grotere rol krijgen in het regionaal overleg over de zorg.


zorg stethoscoopWethouder Ter Laak: “We zeggen al maanden dat het systeem van de ziekenhuizen niet klopt. Het klopt niet als een ziekenhuis alleen kijkt naar het financiële plaatje en de belangen van inwoners niet mee weegt. De Kamer heeft nu gezegd: Haga Zoetermeer, je mag geen besluiten nemen zonder de gemeente te betrekken en goed mee te wegen wat hun belangen zijn.”


Heldere definities

Het is nu vaak onduidelijk wat onder de Huisartsenpost valt en welke zorg bij de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis hoort. Die definities worden aangescherpt, zodat er geen twijfel meer is welke zorg waar thuis hoort en waar een inwoner naar toe moet met zijn hulpvraag. Ter Laak: “Wat hoort bij de huisartsenpost en wat niet? De definities zijn belangrijk om te weten welke acute zorg in Zoetermeer kan blijven en welke niet. Enkelvoudige trauma’s, zoals een gebroken pols, zouden dicht bij huis moeten kunnen, maar voor complexere vragen moet je dan uitwijken naar de regio.”

Wethouder Ter Laak is blij met de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer, als wethouder is zij achter de schermen al lange tijd bezig met een grotere rol voor de gemeente in de zorg. Ter Laak: “Er zijn drie belangen die in evenwicht moeten zijn. Natuurlijk zijn er de financiële belangen van een ziekenhuis, daarnaast moet het medisch verantwoord zijn. Soms is centraliseren het beste, omdat je dan een specialisme kan concentreren op één plek, maar er is ook een maatschappelijk belang. Hoe hou je mensen zo gezond mogelijk. Zekerheid van zorg geeft gemoedsrust, mensen zoeken vaak eerder hulp als dit dicht bij huis kan.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-