dierenambulanceDe gemeente maakt in 2023 en 2024 een bedrag van 10.000 euro vrij ter ondersteuning van de Haagse vogelbescherming, waar Zoetermeerse vogels worden opgevangen. Dit maakte de gemeente bekend, nadat de vogelbescherming om structurele ondersteuning had gevraagd.

Verplichte zorg voor dieren in nood

Volgens de Wet dieren is iedereen verplicht om een hulpbehoevend dier de benodigde zorg te geven. Ook wilde dieren vallen hieronder en veel van de wilde dieren hebben een beschermde status. Deze beschermde dieren mogen alleen door de Dierenambulance of wildopvangen worden verzorgd, omdat zij als enige bevoegd zijn om dit te doen. Bij wilde dieren in nood is het daardoor noodzakelijk de dierenambulance of een wildopvang in te schakelen. De gemeente heeft daarom al overeenkomsten gesloten met de Egelopvang Zoetermeer en Dierenambulance & Hospitaal Den Haag. Zij ontvangen nu jaarlijks een financiƫle ondersteuning van de gemeente.

Ondersteuning voor de vogelbescherming

Circa 90% van de dieren die de dierenambulance vanuit Zoetermeer vervoert, bestaat uit vogels. De dierenambulance vervoert deze naar opvangcentrum De Wulp van de Haagse dierenbescherming. Dit centrum kreeg van de gemeente Zoetermeer nog geen ondersteuning. Nu heeft de raad besloten om voor 2023 en 2024 een bijdrage van 10.000 euro vrij te maken. Een structurele bijdrage was volgens de raad niet op zijn plaats, omdat er onzekerheid is over de bijdrage vanuit het Rijk. Voor de jaren 2025 en verder moet de ondersteuning daarom opnieuw worden overwogen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-