H. NicolaasHet opzetten van een gezamenlijk Diaconaal Centrum, dat een thuis zou krijgen in de Oase en de Genesarethkerk, gaat voorlopig niet door. Dat is besloten tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van de Protestantse Gemeente Zoetermeer (PGZ) en een delegatie van het bestuur van de Nicolaasparochie.

Via het diaconale werk zet de kerk zich in voor diegenen die (binnen en buiten de christelijke gemeente) tussen wal en schip terecht komen. Dat bestaat uit onder meer praktische ondersteuning bij bijvoorbeeld verhuizen, het invullen van formulieren, wandelen met ouderen of gehandicapten en doorverwijzing naar andere instanties. Bij deze ondersteuning wordt samengewerkt met Stichting Present, de Stichting Jobhulpmaatje en de Stichting Schuldhulpmaatje in Zoetermeer.

In 2022 is er actief nagegaan of er voldoende steun te vinden is bij de verschillende kerkgenootschappen voor een gezamenlijk Diaconaal Centrum in Zoetermeer. Hierbij gaat het om het samenbrengen van verschillende diaconale ondersteuningen zoals de Voedselbank, Schuldhulpmaatje, Jobhulpmaatje en andere vormen van ondersteuning zoals individuele ondersteuning en bijstand. Er werd in het Beraad van Kerken een werkgroep ingesteld die zich ging richten op het tot stand brengen van dit Centrum en er werd een projectplan opgesteld voor de financieringsopties van het centrum. Het Centrum zou zijn thuis krijgen in de Oase en de Genesarethkerk.

De werkgroep, die bezig was met het realiseren van het Diaconaal Centrum, kende de laatste tijd veel wisselingen en belangrijke deelnemers zagen uiteindelijk af van deelname in het Diaconaal Centrum. Het zag er niet naar uit dat een goed werkend Diaconaal Centrum volgens de oorspronkelijke plannen op korte termijn zou kunnen komen.

De PGZ heeft daarom besloten om de Oase niet langer beschikbaar te stellen. Wel streeft de PGZ ernaar om bij verkoop van de Oase deze alsnog ten goede te laten komen aan de bewoners van Meerzicht. Het parochiebestuur en de PGZ willen in de toekomst opnieuw bekijken of realisatie van een Stadsdiaconaat alsnog mogelijk is. Zij willen daartoe ook blijven samenwerken.

De Genesarethkerk zou ook onderdeel gaan uitmaken van het Diaconaal Centrum met een voedselbankwinkel en een inloopmogelijkheid voor mensen met hulpvragen. Er wordt ernaar gestreefd om dit gewoon door te laten gaan, misschien in een aangepaste vorm. De parochie is op dit moment hierover in gesprek met Voedselbank Haaglanden.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-