VraagtekenWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze week: de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, oftewel de Mormonen Tempel.

In 2002 opende in Zoetermeer de eerste tempel voor Mormonen in Nederland. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de officiële naam is, staat aan de Osylaan. Op 26 augustus 2000 werd de eerste paal geslagen door burgemeester Luigi van Leeuwen, die de memorabele woorden sprak “dat het voor een burgemeester een zeldzame gelegenheid is om de eerste paal te slaan voor een kerkelijk gebouw. De meeste kerken zijn ouder dan de burgemeesters". De opdrachtgevers van het gebouw verzochten de werklieden om tijdens de bouw op het terrein niet te vloeken, te roken of alcohol te drinken en ook geen luide, ongepaste muziek te spelen.

TempelHet gebouw is opgetrokken uit Olympia White graniet. Het is een klein model tempel met één serie zalen voor verordeningen en twee verzegelkamers voor huwelijken. Op de toren staat het beeld van de engel Moroni. Voor leden van de Kerk zijn een kerk en een tempel 2 verschillende gebouwen met verschillende functies. De kerk is bedoeld als gemeenschapshuis, waar wekelijks samenkomsten plaatsvinden en bevatten meestal ook een doopvont waar bekeerlingen en kinderen vanaf 8 jaar gedoopt kunnen worden. De tempel is bedoeld voor 'hogere' verordeningen, waaronder de 'begiftiging' en het tempelhuwelijk. De tempel wordt bezocht door de leden van de Kerk uit de gebieden Antwerpen, Apeldoorn, Brussel, Den Haag en Rotterdam.

Op 8 september 2002 is de tempel ingewijd door Gordon B. Hinckley, destijds de president van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Na de openingslofzang heeft de president de hoeksteen gevoegd. Alleen tijdens de opening op 17 augustus tot en met 31 augustus 2002 was het mogelijk om binnen een kijkje te nemen, in totaal zijn er bijna 33.000 bezoekers geweest. Binnen opnamen maken was ten strengste verboden en na 31 augustus ging de deur dicht en werd het gebouw alleen toegankelijk voor trouwe leden.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-