De ZFM studio in het centrum van ZoetermeerDe gemeenteraad heeft in de vergadering van maandag 3 juli gekozen om opnieuw Stichting Zoetermeer FM aan te wijzen als lokale media voor Zoetermeer. ZFM heeft al jaren de zendmachtiging, maar kreeg dit jaar bij de aanwijzingsprocedure concurrentie van Stichting Focus op Zoetermeer.


Afgelopen half jaar hebben beide partijen hun programma’s opgesteld en zich gepresenteerd in de gemeenteraad. Wethouder Wim Blansjaar heeft geprobeerd om de twee partijen bij elkaar te brengen in een samenwerking, maar dit is niet gelukt. Blansjaar: “We wilden een aparte stichting maken uit de besturen van de twee kandidaten. Het was het beste plan, maar helaas is het niet gelukt. ZFM en Focus bleken te verschillend om goed te kunnen samenwerken.”

De gemeenteraad moet op grond van de Mediawet aan het Commissariaat voor de Media advies uitbrengen over het toekennen van de zendmachtiging voor de lokale publieke omroep. Beide kandidaten voldeden aan de wettelijke eisen voor de lokale omroep. Het college heeft de kandidatuur laten onderzoeken en kwam tot de conclusie dat Zoetermeer FM op dit moment de meest professionele partij is.
Het college vindt het plan van Stichting Zoetermeer FM beperkt in ambitie, maar wel realistisch. Het plan van Stichting Focus op Zoetermeer is ambitieus, maar inhoudelijk en financieel minder sterk.
De toekenning van de zendmachtiging is in principe voor 5 jaar, maar de verwachting is dat in 2026 de streekomroep ingevoerd gaat worden. De financiering van omroepen wordt dan niet meer door de gemeente verzorgd, maar vanuit het rijk. Ook worden hierbij gebieden samengevoegd, die samen één streekomroep moeten gaan vormen.

Extra geld voor ZFM

Bij het raadsvoorstel over de lokale omroep is ook een motie aangenomen waardoor de lokale omroep €20.000,- extra krijgt. Het bedrag voor de lokale omroep is in Zoetermeer al sinds 2010 lager dan de landelijke richtlijn.
Het extra geld is nu gereserveerd voor 2024 en 2025, tot het rijk met de nieuwe mediawetgeving zal komen.

Mediabeleid

Om ook organisaties te kunnen ondersteunen die niet de licentie lokale omroep hebben, gaat de gemeente werken aan een mediabeleid. Dit mediabeleid moet duidelijke spelregels krijgen en kansen bieden aan andere media dan de lokale omroep, zoals Focus op Zoetermeer en Zoetermeer Actief. Sinds de invoering van de zendmachtiging voor de lokale omroep is er veel veranderd in het medialandschap. Het aantal luisteraars naar de radio neemt af, terwijl het aantal mensen die hun nieuws betrekken via internet, websites of social media juist enorm gegroeid is.
Het mediabeleid wordt de komende tijd uitgewerkt, er wordt hiervoor een ambtenaar aangesteld. Het mediabeleid zou in april 2024 voorgelegd moeten worden aan de gemeenteraad.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-