2023 N3Mp 1 foto N NieuwenhuijsenBij Oud Soetermeer in de Dorpsstraat heeft Jan Groenewegen als boer en oud-bestuurder een tentoonstelling geopend over de (Nieuwe) Driemanspolder. Acht eeuwen geschiedenis trekken voorbij, van de eerste boeren tot het droogmalen naar het nieuwe recreatiegebied.

De eerste boeren moesten het moeras ontginnen. Laten groeven ze de veengrond af voor turf, zodat in de 17de eeuw één groot plassengebied ontstond. In 1668 werd door rijke investeerders begonnen met droogmalen. Acht grote windwatermolens en vele honderden arbeiders deden het werk. Vruchtbare grond kwam tevoorschijn op vijf meter onder de zeespiegel. De investeerders zetten luxe zomerhuizen neer, pachtboeren woonden erachter.
In de 20ste eeuw veranderde het landschap. Er kwamen kleine industrieën als Brinkers Margarinefabrieken aan de Vlamingstraat, de A12 doorsneed het gebied. Vanaf 1966 bouwde Zoetermeer aan de wijken Driemanspolder en Meerzicht en groeide het Westerpark. De resterende boeren in de Nieuwe Driemanspolder bij Wilsveen moesten na 2017 wijken voor het nieuwe recreatiegebied dat in 2020 opengesteld werd. Daar is ook een piekberging voor 2 miljoen m3 overtollig regenwater als de gewone hoog gelegen boezemwateren dreigen te overstromen.
De expositie is vanaf 5 juli tot 30 augustus gratis te bekijken in Dorpstraat 132. Geopend op maandagavond vanaf acht uur en woensdag- en zaterdagmiddag na één uur.
Het boek over de ‘N3Mp’ is ter plekke verkrijgbaar en via www.oudsoetermeer.nl

-advertenties-

-goede doel-