egelopvang

De zomer heeft nog nooit eerder voor zoveel zieke egels gezorgd, meldt de egelopvang. Door de extreme hitte van de laatste weken zijn er vier keer meer egels in de opvang dan in voorgaande jaren. "Het ziet er ook niet naar uit dat het snel minder gaat worden."

De zomermaanden zijn de actiefste maanden van de egel, als het dan zo heet is als nu heeft dit ernstige gevolgen. Ellen, één van de vrijwilligers van de Egelopvang Zoetermeer, maakt zich veel zorgen om deze gevolgen. "Dit zijn de maanden waarin de egel op zoek gaat naar vrouwtjes om mee te paren. De extreme hitte zorgt ervoor dat de egels ondervoed, moe en futloos zijn. Eigenlijk zoals wij dat nu ook zijn. Het verschil is dat hij niet altijd toegang heeft tot eten en schoon water. Het gebrek aan voeding en water met dit weer resulteert erin dat ze een slechtere weerstand hebben en makkelijker ziek worden."

De opvang kreeg onlangs 25 telefoontjes op één dag binnen. Dat zijn meer telefoontjes dan ze normaal in een volledige zomer krijgen. De telefoontjes gaven allemaal een vergelijkbare omschrijving van bewegingloze egels. De opvang adviseerde de meeste bellers om de egels neer te leggen in de schaduw op een stukje grond dat met koud water nat is gemaakt en een kommetje water ernaast te zetten. Dankzij dat advies wisten 20 egels zich zonder verdere hulp te herstellen, vertelt Ellen. "Dat toont aan dat veel egels simpelweg ondervoed en uitgedroogd waren door het weer. Daardoor raken ze zo makkelijk buiten bewustzijn."

En ruimte voor twintig patiënten extra heeft de opvang niet meer. Momenteel hebben ze nog enkele hokken vrij. Ellen: "Dit is nog het laatste beetje ademruimte dat we hebben. Dat kunnen we nu echt niet verliezen."

Op de vraag wat mensen voor de egels kunnen doen, zegt Ellen het volgende: "We hebben het dan wel druk, maar mensen moeten ons blijven bellen als ze een gewonde egel zien. Dan kunnen wij er altijd voor kiezen wat de volgende stap is. Soms is het ernstiger dan alleen een kommetje water ernaast zetten en dan moeten we echt ingrijpen. We hebben het dan wel druk, maar we staan nog steeds voor de diertjes klaar."

Tekst: Thijme van der Burg

-advertenties-

-goede doel-